- Startsida
- Bygga, bo, miljö & trafik
- Avfall & återvinning
- Föreskrifter och taxa
Föreskrifter och taxa
Kommunens Avfallsföreskrifter och Avfallstaxa antas genom beslut i kommunfullmäktige. Gällande författningssamlingar trädde i kraft 2022. Avfallstaxan indexreglerades 2023. Avfallsföreskrifterna har reviderats till 2025 för att vara i linje med ny och kommande lagstiftning.
Föreskrifterna talar om hur utrymmen, behållare, hämtningsvägar, tömningsplatser och andra anordningar för praktisk hantering av avfall ska skötas och vara utformade, vilka typer av avfall som är avfall under kommunalt ansvar, hur avfall ska vara sorterat, vilket tömningsintervall som gäller och var avfallet ska överlämnas till kommunen. De styr också vilka undantag som finns för eget omhändertagande och förlängda tömningsintervall.
Taxan talar om vilka tjänster som finns inom det kommunala ansvarsområdet för avfallshantering, tömningsavgifter och tilläggsavgifter.
Vad händer nu?
Än så länge är det inga praktiska förändringar ute hos dig som kund. Sophämtningen fortsätter som vanligt, med mat- och restavfall i samma påse, ett tag till.
Vi arbetar med alla förberedelser som behöver vara på plats, innan separat insamling av mat- och restavfall praktiskt kan starta. Att göra stora omställningar tar tid.
Vad händer senare?
Första området är planerat till vintern 2025.
Omställning till separat insamling av mat- och restavfall sker etappvis, område för område, tills hela kommunen omfattas. Innan det blir dags för just ditt område kommer du som fastighetsägare att få mer information från oss.
Samtidigt som du får ett nytt kärl för mat- och restavfall, kommer du också få ett delat kärl för fastighetsnära insamling av plast- och pappersförpackningar. Fastighetsnära insamling av förpackningar ska vara utbyggt till 1 januari 2027.
Vi tror att de flesta är redo att sortera sitt matavfall separat.
Vi vet att det är många som väntar på att få börja. För att uppfylla dagens miljömål, både lokalt, nationellt och inom EU, ser vi helst att allt matavfall lämnas till kommunen och går vidare till en biogasanläggning. Där kommer matavfallet till mest nytta, både genom energiåtervinning och biogödseln som återförs till jordbruksmark.
Blir det två soptunnor?
Kärl 1 blir ett delat kärl för mat- och restavfall istället för två separata kärl. Påsarna hålls isär i var sitt fack av behållarens skiljevägg. Insamling sker med en tvåfacksbil.
Kärl 2 blir ett delat kärl för insamling av papper- och plastförpackningar.
Kan du tacka nej till att sortera?
Nej, du kommer inte längre kunna tacka nej. Sedan 2024 är utsortering av matavfall ett krav i svensk lagstiftning. Den tidigare frivilligheten har tagits bort.
Utsortering av förpackningar är däremot inget nytt. Det har varit ett lagkrav sedan 90-talet.
Hemkompost?
Du som har anmält skriftligt till miljöenheten att du själv tar hand om ditt matavfall, kan välja att få fortsätta med det. Hemkompostering ska precis som tidigare ske i en isolerad och skadedjurssäker behållare. Från och med att ditt område har erbjudits abonnemang med sortering av matavfall kommer alla som sorterar sitt matavfall, på det ena eller andra sättet, att behandlas på samma sätt. Det blir samma tömningsavgifter och samma tömningsintervall.
Ett nytt alternativ för mindre hushåll blir möjlighet att dela behållare med närmaste granne, som också hemkomposterar. Det har tidigare inte varit möjligt. Man kan nu också välja ett större kärl för restavfall, vilket gör det möjligt även för större hushåll att hemkompostera.
Kontakt
VA/Avfall
Kundtjänst
Telefon: 0502-60 62 00
Telefontid: Måndag - torsdag 8-16, fredag 8-15 (lunchstängt 12-13)
E-post: va.avfall@tidaholm.se