- Startsida
- Bygga, bo, miljö & trafik
- Avfall & återvinning
Avfall & återvinning
Vi behöver alla hjälpas åt för att göra skillnad och skapa en hållbar kommun. När vi arbetar tillsammans för att minimera, återanvända och återvinna avfall minskar vår påverkan på klimatet och miljön.
Vi ansvarar för att avfall under kommunalt ansvar samlas in och tas omhand i hela kommunen. En hel del sköter vi i egen regi men vissa avfallstyper hämtas av våra entreprenörer.
Avfallstrappan Länk till annan webbplats. är ett EU-direktiv som styr hur avfall ska tas om hand. Den består av fem steg som visar i vilken ordning det är bäst att hantera avfall på ur miljösynpunkt.
Att återvinna avfall är bra, men det är ännu bättre om vi återbrukar och förebygger uppkomsten av avfall. Det bästa avfallet är det som aldrig blir till.
Kommunens Avfallsföreskrifter talar om hur utrymmen, behållare, hämtningsvägar, tömningsplatser och andra anordningar för praktisk hantering av avfall ska skötas och vara utformade, vilka typer av avfall som är avfall under kommunalt ansvar, hur avfall ska vara sorterat, vilket tömningsintervall som gäller och var avfallet ska överlämnas till kommunen. De styr också vilka undantag som finns för eget omhändertagande och förlängda tömningsintervall.
Avfallstaxan talar om vilka tjänster som finns inom det kommunala ansvarsområdet för avfallshantering, tömningsavgifter och tilläggsavgifter.
Föreskrifter och taxa antas genom beslut i kommunfullmäktige.

Företag och verksamheter
Du som är företagare eller bedriver en verksamhet omfattas av miljöbalken, avfallsförordningen och kommunens avfallsföreskrifter och avfallstaxa.
Det finns olika typer av avfall som var för sig ska hanteras enligt gällande bestämmelser:
- avfall som ingår i det kommunala ansvarsområdet - ska hanteras av kommunen eller kommunens entreprenör och det är fastighetsägaren som är den ansvariga motparten. Hit hör till exempel mat- och restavfall, tömning av fettavskiljare och slamtömning av enskilda avlopp.
- avfall med producentansvar - verksamheten ansvarar för att avfallet hanteras rätt och kan välja valfri avfallsentreprenör för hanteringen.
- verksamheter där det uppstår förpackningsavfall ska se till att förpackningarna töms på sitt eventuella innehåll, att de källsorteras och lämnas till återvinning. Det kan finnas flera alternativ och mottagningsplatser. Mer information hittar du på hemsidan hos NPA, Näringslivets Producentansvar i Sverige AB.
Länk till annan webbplats.
- textil - textilavfall som är kommunalt avfall från hushåll och vissa verksamheter ska lämnas till kommunens insamlingssystem. Verksamheter som ger upphov till textilavfall som inte ingår i definitionen för kommunalt avfall, exempelvis vid tillverkning av textilier och grossister, omfattas också av kravet på utsortering men ansvarar själva för att materialet sorteras ut, samlas in och lämnas till behandlinsanläggning via valfri avfallsentreprenör.
- farligt avfall - verksamheten ansvarar för att avfallet hanteras rätt och kan välja valfri avfallsentreprenör för hanteringen.
- verksamhetsavfall - verksamheten ansvarar för att avfallet hanteras rätt och kan välja valfri avfallsentreprenör för hanteringen. Verksamhetsavfall är till exempel avfall som uppkommer från tillverkning i en trä- eller metallindustri.
Siggestorps Återvinningscental är öppen för privata hushåll inom kommunen. Företag och verksamheter hänvisas till auktoriserade avfallsentreprenörer. Vid tecknande av vågkort och mot avgift enligt taxa kan verksamheter ibland få lämna vissa avfallsfraktioner på anläggningen.
Privata hushåll
Nästan allt avfall kan återvinnas och bli nya produkter. Som fastighetsägare ska du sortera ditt avfall i olika avfallstyper. Bra sortering börjar redan hemma i bostaden. Ju bättre du källsorterar, desto större möjlighet ger du oss att återvinna materialet. Samtidigt är det bästa avfallet det som inte uppstår. Tänk efter före, om det som du tänker slänga istället kan återanvändas, skänkas eller säljas.
Vid fastigheten lämnar du mat- och restavfall. Samtidigt som separat insamling av matavfall nu införs under 2025, börjar vi också att bygga ut fastighetsnära insamling av förpackningar. Vi börjar med att att ställa ut en delad behållare för papper- och plastförpackningar, tillsammans med en delade behållare för mat- och restavfall.
På ÅVS, våra obemannade återvinningsstationer lämnar du förpackningar av papper-, plast- glas och metall samt returpapper (tidningar). På flera stationer kan du också lämna textil, små batterier och glödlampor.
Sorterat grovavfall lämnas in på ÅVC, Siggestorps återvinningscentral, utan extra kostnad. Vi ansvarar för att ditt sorterade avfall lämnas till en miljöriktig och hållbar återvinning.
Här finns också information om:
Kontakt
VA/Avfall
Kundtjänst
Telefon: 0502-60 62 00
Telefontid: Måndag - torsdag 8-16, fredag 8-15 (lunchstängt 12-13)
E-post: va.avfall@tidaholm.se
Enhet Hållbar Utveckling
Miljöinspektör
Telefon: 0502-60 60 10
E-post: samhallsbyggnad@tidaholm.se