- Startsida
- Omsorg, stöd & hjälp
- Missbruk, våld & relation
- Våld i nära relation
Våld i nära relation
Befinner du dig i en akut nödsituation så ring alltid 112 direkt.
Lever du i en osund relation eller utsätts du för våld?
Våld och övergrepp är aldrig tillåtet. Utsätts du för våld eller är orolig för någon annan kan du kontakta socialkontoret för att få hjälp och stöd.
Låt det inte gå för lång tid innan du kontaktar oss på socialkontoret - funderar du på att höra av dig så gör det!
Fler kontakter för dig som utsätts för våld
Polisen
Telefon: 114 14
Ring alltid 112 vid nödsituation!
Kvinnohuset Tranan
Mån-fre kl. 8-18
Telefon: 0500-41 86 68
Kvinnojouren Tranan
Alla dagar kl. 18-23
Telefon: 0200-11 33 33
Utväg
Barnsamordnare 070-848 72 05
Kvinnor: 0706-17 23 25
Män: 076-764 69 35
Länkar
- Utväg
Länk till annan webbplats.
- BRIS
Länk till annan webbplats.
- Brottsofferjouren
Länk till annan webbplats.
- Terrafem
Länk till annan webbplats.
- Kvinnofridslinjen
Länk till annan webbplats.
- Våld i nära relationer
Länk till annan webbplats.
- Sjukvårdsrådgivningen
Länk till annan webbplats.
- Polisen, brott i nära relationer
Länk till annan webbplats.
- Unga relationer
Länk till annan webbplats. - Stöd och information till dig under 20 år som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter.
- Rädda Barnen - kärleken är fri
Länk till annan webbplats. - Kärleken är fri är en del av Rädda Barnens förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck.
För dig som utövat våld
Funderar du på om ditt beteende är okej? Utsätter du någon i din närhet för fara och riskerar skada någon? Hör av dig till socialförvaltningen eller utväg Skaraborg för att få stöd. Du kan också hör av dig till Välj att sluta som är en nationell telefonlinje för dig som vill få hjälp med att förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende.
Vad är våld?
Alla handlingar som skrämmer, kränker eller ger upphov till smärta eller skada är våld. Våld kan också vara att någon får dig att göra något mot din vilja, får dig att avstå något du vill eller att du inte får den omsorg du ska, exempelvis att du får gå hungrig. Våld kan med andra ord vara många olika saker.
Exempel på olika typer av våld
Våld och övergrepp är aldrig tillåtet. Om du utsätts för våld eller är olrolig för någon annan kan du kontakta socialförvaltningen för att få hjälp och stöd. Nedan finns exempel på olika typer av våld.
Fysiskt våld kan vara knuffar, örfilar, luggningar, sparkar, hålla hårt, stryptag, hindra någon med sin kropp med mera. Våldet kan även bestå i att använda tillhyggen, knivar eller vapen. Allt fysiskt våld är att beteckna som olika grader av misshandel.
Psykiskt våld är när man kränker, förödmjukar, trycker ned, nonchalerar, hotar (direkt eller indirekt), agerar ut svartsjuka, utövar kontroll eller inte låter personen träffa vänner eller andra betydelsefulla personer.
Ekonomiskt våld är när man inte låter personen använda sina pengar som den vill, manipulerar eller lurar personen i ekonomiska frågor.
Sexuellt våld när man tvingar någon till sexuella handlingar som inte känns okej för denne.
Materiellt våld är att förstöra ägodelar (egna eller andras), slå sönder saker, smälla hårt i dörrar eller sparka i väggar för att avreagera sig.
Latent våld är mer en känsla och stämning där man beter sig hotfullt och får någon att känna sig skrämd och rädd. Hoten kan vara dolda, exempelvis genom blickar, kroppsspråk och gester. Det latenta våldet påminner om tidigare våld eller hotar om nytt våld.
Försummelse är en typ av våld som oftast riktas mot personer med sjukdom, funktionsnedsättning samt äldre och barn. Det kan vara medveten feldosering av medicin (för mycket eller för lite), bli lämnad ensam utan tillsyn, dålig hjälp med hygien, inte tillräckligt med mat eller dryck.
Hedersrelaterat våld och förtryck handlar om att upprätthålla gemensamma normer och värderingar som råder i den egna familjen/släkten eller ett större kollektiv. Det kan också handla om att återupprätta familjens eller släktens anseende om det skadats.
Kontakt
Socialkontoret
Telefon: 0502-60 62 20
E-post: socialforvaltningen@tidaholm.se
Postadress: Socialförvaltningen, Tidaholms kommun, 522 83 TIDAHOLM
Socialjouren
Telefon: 0500-49 74 21, 0500-49 74 22
Telefontider: mån-tor kl. 17-23, fre kl. 16-01, lör kl. 15-01, sön kl. 15-23
SOS-alarm
Övrig tid
Telefon: 112