Tipspromenad med krisberedskapsfrågor

Bild på en tipspromenadslapp

Har du kunskap om hur du ska agera vid en extra ordinär händelse? Besöka kommunens nya informationspunkter och svara på frågorna för att stärka dina kunskaper kring krisberedskap.

Tipspromenaden är fördelad på alla kommunens nya informationspunkter och du besvarar frågorna via formuläret nedan. Har du inte möjlighet att åka runt i kommunen och besöka punkterna kan du ändå stärka din kunskap genom att svara på frågorna helt digitalt.

Tipspromenaden sitter uppe från måndag 25/9-1/10. Efter avslutad tipspromenadsvecka lottar vi ut 10 fina priser.

Tipspromenads formulär

Hitta frågorna

 1. Stadshusets entré
 2. Forshallens entré
 3. Hellidsskolan
 4. Östra kyrkogården
 5. Stadsbiblioteket
 6. Tidavallen
 7. Rosenbergshallen
 8. Rossis gatukök
 9. Mobackens kapell
 10. Fröjereds kyrka
 11. Ekedalens skola
 12. Dimbo-Ottravads kyrka
 13. Valstads kyrka
 14. Kymbos kyrka
 15. Härjas kyrka
 16. Blåhults kapell
 17. Datetorps kyrka
 18. Velingas kyrka
 19. Baltaks kyrka
1. En större samhällskris inträffar som gör att det inte finns någon ström. Vad är viktigast att göra direkt?
1. En större samhällskris inträffar som gör att det inte finns någon ström. Vad är viktigast att göra direkt?2. När det blir ett elavbrott på vintern, hur lång tid tar det igenomsnitt för ett hus att bli utkylt?
2. När det blir ett elavbrott på vintern, hur lång tid tar det igenomsnitt för ett hus att bli utkylt?3. Vårt vatten kan förorenas eller vid elavbrott sluta rinna ur kranen. Därför är det bra att ha fyllda reservdunkar hemma. Hur mycket vatten behöver en vuxen person till dryck, matlagning och hygien per dag?
3. Vårt vatten kan förorenas eller vid elavbrott sluta rinna ur kranen. Därför är det bra att ha fyllda reservdunkar hemma. Hur mycket vatten behöver en vuxen person till dryck, matlagning och hygien per dag?4. Hur mycket av det livsmedel som konsumeras i Sverigeär importerat och skulle ha svårt att nå Sverige vid en kriseller ett krig?
4. Hur mycket av det livsmedel som konsumeras i Sverigeär importerat och skulle ha svårt att nå Sverige vid en kriseller ett krig?5. Om leveranser av livsmedel inte kan nå fram till din matbutik, hur länge räcker butikens lager av färskvaror som mjölk, kött, frukt, ost och ägg?
5. Om leveranser av livsmedel inte kan nå fram till din matbutik, hur länge räcker butikens lager av färskvaror som mjölk, kött, frukt, ost och ägg?6. Om något händer som gör att man inte kan handla livsmedelpå några dagar, är det bra att ha tänkt i förväg. Vilken typ avmat är bra att alltid ha hemma?
6. Om något händer som gör att man inte kan handla livsmedelpå några dagar, är det bra att ha tänkt i förväg. Vilken typ avmat är bra att alltid ha hemma?7. Förr fanns det i Sverige större lager av bränsle, mat och annat.Hur många kaffepaket hade Sverige i beredskapslager under kalla kriget?
7. Förr fanns det i Sverige större lager av bränsle, mat och annat.Hur många kaffepaket hade Sverige i beredskapslager under kalla kriget?8. En kris kan göra vem som helst orolig och man kan då reagera på olika sätt. Hur brukar de flesta av oss människor agera vid kriser?
8. En kris kan göra vem som helst orolig och man kan då reagera på olika sätt. Hur brukar de flesta av oss människor agera vid kriser?9. När man fyller 16 år blir man totalförsvarspliktig om man bor iSverige, oavsett om man är svensk medborgare eller inte. Vadinnebär totalförsvarsplikt?
9. När man fyller 16 år blir man totalförsvarspliktig om man bor iSverige, oavsett om man är svensk medborgare eller inte. Vadinnebär totalförsvarsplikt?10. En cyberattack betyder att angripare försöker komma åtdata, information eller kontakter i it-system, ibland för att göraskada eller utpressa. Hur många cyberattacker inträffar motsvenska myndigheter och kommuner varje månad?
10. En cyberattack betyder att angripare försöker komma åtdata, information eller kontakter i it-system, ibland för att göraskada eller utpressa. Hur många cyberattacker inträffar motsvenska myndigheter och kommuner varje månad?11. När strömmen går är det bra att ha alternativa ljus- och värmekällor hemma. Ett stearinljus både lyser upp och värmer. Hur mycket värmer ett stearinljus?
11. När strömmen går är det bra att ha alternativa ljus- och värmekällor hemma. Ett stearinljus både lyser upp och värmer. Hur mycket värmer ett stearinljus?12. Utan el är det mycket som inte längre går att använda. Hur länge håller sig ett modernt kylskåp kallt när strömmen gått om man har dörren stängd?
12. Utan el är det mycket som inte längre går att använda. Hur länge håller sig ett modernt kylskåp kallt när strömmen gått om man har dörren stängd?13. Blir kranvattnet förorenat är det bra att ha rena kärl hemma för att hämta vatten på annan plats. Hur länge stor sig rent vatten om det förvaras svalt och mörkt?
13. Blir kranvattnet förorenat är det bra att ha rena kärl hemma för att hämta vatten på annan plats. Hur länge stor sig rent vatten om det förvaras svalt och mörkt?14. VMA-signalen ljuder när allmänheten behöver uppmärksmammas på en fara. Signalen låter i 7 sekunder med 14 sekunders tystnad. Hur låter den när faran är över?
14. VMA-signalen ljuder när allmänheten behöver uppmärksmammas på en fara. Signalen låter i 7 sekunder med 14 sekunders tystnad. Hur låter den när faran är över?15. Kokning av vattnet dödar de flesta bakterier och även parasiter och dess sporer. Hur länge ska du koka vattnet innan det är säkert att dricka det?
15. Kokning av vattnet dödar de flesta bakterier och även parasiter och dess sporer. Hur länge ska du koka vattnet innan det är säkert att dricka det?16. Hur många bränder inträffar varje år i Sverige, i genomsnitt?
16. Hur många bränder inträffar varje år i Sverige, i genomsnitt?17. Hur ofta ska du testa batteriet i brandvarnaren?
17. Hur ofta ska du testa batteriet i brandvarnaren?18. Skyddsrum är till för att ge befolkningen fysiskt skydd vid krig. De är konstruerade för att kunna skydda mot alla de stridsmedel som kan tänkas komma till användning. Hur många skyddsrum finns i det Sverige?
18. Skyddsrum är till för att ge befolkningen fysiskt skydd vid krig. De är konstruerade för att kunna skydda mot alla de stridsmedel som kan tänkas komma till användning. Hur många skyddsrum finns i det Sverige?19. Vad kan vara bra att ha i sin krislåda hemma?
19. Vad kan vara bra att ha i sin krislåda hemma?Fyll i din e-post adress så är du med och tävlar om fina priser.
Fyll i din e-post adress så är du med och tävlar om fina priser.

Godkänner du att vi behandlar dina personuppgifter?
Godkänner du att vi behandlar dina personuppgifter?

I Tidaholms kommun ska varje behandling av personuppgifter ske enligt gällande lagstiftning. Detta innebär bland annat att vi skyddar dina personuppgifter med nödvändiga åtgärder samt att du kan kontakta oss för att få reda på vilka personuppgifter vi behandlar om dig. Mer information om hur Tidaholms kommun behandlar dina personuppgifter finns på vår webbplats, tidaholm.se/personuppgifter.

Kontakt

Tidaholms kommun

Telefon: 0502-60 60 00

E-post: kontakt@tidaholm.se