Introduktionsprogram

Man som svetsar, det flyger svetslågor

Välkommen!

Programfilm Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På introduktionsprogrammen ges obehöriga elever möjligheten att studera för att komma in på ett nationellt program eller möjligheten att få ett arbete. Beroende på målet du har så hjälper vi dig att hitta det rätta programmet.

Fr.om 1 juli 2019 ändrar IM struktur.

Det innebär att det kommer bara finnas fyra introduktionsprogram. Alla elever följer en individuell studieplan och utbildningen är på heltid. Alla elever är garanterade minst 23 timmar undervisning i veckan, vilket är en bra grund för att eleverna ska nå sina mål.

Som obehörig elev till nationella program kallas man automatiskt till ett enskilt samtal med studie- och yrkesvägledare från sin grundskola. Målsman kallas också till samtalet.

Kallelsen kommer efter det att du gått ur årskurs 9.

Programinriktat val (IMV)

(Ersätter Preparand och Programinriktat individuellt val. Fr.om 1 juli -19)

Målet med programinriktat val är att erbjuda en specifikt inriktad utbildning mot ett nationellt program för att framledes kunna antas i mån av plats till programmet. Vi erbjuder dig en inriktad utbildning mot ett utav våra utvalda yrkes- och högskoleförberedande program som ingår i IM:s utbud. Här läser du större delen tillsammans med programmet/klassen.

Behörig för IMV är du som har:

  • Godkänd i Svenska/Svenska som andraspråk.
  • Godkänd i Matematik och Engelska plus tre andra ämnen, eller godkänt i Matematik/Engelska plus fyra andra ämnen.

Yrkesintroduktion (IMY)

Målet med yrkesintroduktions programmet är att erbjuda dig som saknar ett flertal godkända betyg, en inriktad utbildning mot ett utav våra utvalda yrkesprogram som ingår i IM:s utbud. Du läser in grundskoleämnena du saknar samtidigt som du läser vissa yrkesinriktade ämnen. Förhoppningen är att få en behörighet att söka in till ett yrkesprogram eller få ett arbete.

Induviduellt alternativ (IMA)

Målet med individuellt alternativ är att varje elev får en utbildning helt anpassad efter dennes behov och framtidsmål.

  • Saknar du motivation, har stora kunskapsbrister eller bara inte vet vad du vill? Då erbjuder vi dig möjligheten att anpassa dina studier. Du läser grundskoleämnen som du saknar betyg i och delar av gymnasieskolans kurser, även motivationsinsatser och praktik kan erbjudas.

Språkintroduktion (IMS)

Språkintroduktion är för ungdomar som nyss kommit till Sverige. Målet ligger med störst fokus på språket, men man läser även andra ämnen och kurser som eleven behöver för att sedan kunna gå vidare till annat program i gymnasieskolan eller till annan utbildning.

Så här ansöker du

Kontakta studie- och yrkesvägledare för att göra en ansökan eller om du har frågor.

Kontakt

Dotty Karlsson

Programsamordnare

Telefon: 0502-60 63 03

E-post: dotty.karlsson@tidaholm.se

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:3 juli 2024