Vad händer här

Studenter som går ut från tidaholms stadsbibliotek

Cambridge Advanced E Certificate

Har du planer på att studera eller jobba utomlands i framtiden? En Cambridge-examen gör det enklare!

Alla som läser kursen Engelska 7 kan välja att göra tentorna som resulterar i en Cambridge-examen. Proven mäter dina kunskaper i engelska och samma prov används i över 130 länder. Engelska 7 kan du välja att läsa på alla högskoleförberedande program.

Att skriva tentorna för att få examen kostar närmare tvåtusen kronor, men den kostnaden står Rudbecksgymnasiet för.

Bra för dig som vill jobba eller plugga utomlands

Cambridge-examen är en god merit att ha när du söker jobb utomlands. Arbetsgivare, både i Sverige och utomlands, efterfrågar allt oftare kunskaper i engelska.

Om du ska studera utomlands är det också vanligt att skolorna kräver att du visar att du kan engelska och många skolor accepterar en Cambridge-examen som bevis på dina språkkunskaper.

Proven för en Cambridge-examen består av fyra delar:

 • Reading and Use of English
 • Writing
 • Listening
 • Speaking

Elevråd

På Rudbecksgymnasiet har vi ett elevråd som representeras av frivilliga elever. Elevrådets främsta syfte är att representera eleverna på skolan och ta vara på deras intressen, genomföra roliga skolaktiviteter och arbeta med att förbättra elevernas arbetsmiljö, elevdemokrati och hälsa.

FN-elevförening

På Rudbecksgymnasiet finns en aktiv elevförening som fördjupar sig i Agenda 2030 som är de globala målen för hållbar utveckling. Eleverna bestämmer själva vad man vill lära sig mer om, och har också en viktig uppgift att sprida kunskap om de globala målen på skolan och i det lokala samhället. Till exempel engagerar elevföreningen skolans elever i en ”Aktion FN för en bättre värld” två gånger om året. Eleverna erbjuds olika slags kickoffer och annat stödmaterial av svenska FN-förbundet, och har möjlighet att åka på läger och kurser där man fördjupar sig i FN-kunskap och globala frågor.

 • Har du någon gång tänkt att du skulle vilja göra något som hjälper till att göra världen lite bättre?
 • Har du haft lust att driva "happenings" och genomföra andra elevaktiviteter på skolan men inte haft något forum att göra det i?
 • Har du ett intresse för frågor kring fred, mänskliga rättigheter och utveckling i världen? 
 • Har du kanske till och med har tänkt tanken att volontärarbeta efter gymnasiet?

Då är det här något för dig! Vi är redan många elever som vill driva olika projekt och happenings det här året, men det finns alltid plats för fler som tycker sådant här är roligt. Vi kommer att dyka upp i korridorerna, på temadagar och på andra tider när ni minst anar det och det kommer synas och höras att vi är en aktiv FN-skola.

Certifierad FN-skola

Tack vare vårt engagemang i internationella frågor är Rudbecksgymnasiet en certifierad FN- skola. Det betyder att vi samarbetar med svenska FN-förbundet och att vi får del av deras kunskap om  fred- och säkerhet, mänskliga rättigheter och utvecklingsfrågor.

FN-rollspel

Ett sätt vi arbetar med internationella frågor är genom FN-rollspel.

I de kurser där det passar arbetar vi med FN-rollspel där du tillsammans med andra elever får prova på arbetet i FN. Vi arrangerar ett eget rollspel på svenska, och utöver det erbjuds intresserade elever att delta i ett nationellt rollspel.

Ett FN-rollspel går till så att alla som är med agerar ”delegater” för något av FN:s medlemsländer. En eller flera frågor väljs ut och delegaterna tar reda på vad landet de representerar tycker i frågan.Precis som på riktigt är det inte den egna åsikten, utan åsikten från landet eleven representerar, man ska argumentera för. När rollspelet börjar ska frågan diskuteras och målet är att hitta en lösning som alla kan gå med på – precis som i en riktig diplomatisk debatt.

Genom att delta i ett FN-rollspel får man förståelse för andra länders politik och inblick i olika länders perspektiv på internationella frågor. Rollspelen ger inblick i hur politik och diplomati går till. Samtidigt ger det en ökad förståelse för frågorna som diskuteras. Dessutom är det riktigt, riktigt roligt!

Kurser och läger

Varje år erbjuder Svenska FN-förbundet vår skola 5 gratisplatser på deras kurser som fördjupar sig i FN-kunskap. Utöver det finns det ett läger som elever kan åka på. På lägret får man första dagen delta i ett nationellt FN-rollspel och de två andra dagarna ha workshops om någon global fråga ihop med andra intresserade ungdomar. Skolan har möjlighet att skicka tre elever till detta läger varje år i maj.

FN-temadag

Varje år firas FN-dagen den 24 oktober med en temadag som riktar sig till hela skolan.

Student och bal

Under avslutningsveckan hålls vårt traditionsenliga studentfirande för våra avgångselever samt bal som anordnas av skolans studentkommitté.

Mer information kommer inför den stora dagen.

Studentkommittén

Studentkommittén är en gammal tradition på Rudbecksgymnasiet och dess uppgift är att sätta guldkant på elevernas sista år innan studenten. De engagerade eleverna ordnar bland annat med studentbal och uppdrag i poängtävlingen.

Ung företagsverksamhet

Tillsammans med dina kompisar kan du utveckla en affärsidé och prova hur det är att vara egen företagare!

UF står för Ung Företagsamhet och varje år finns det många UF-företag på Rudbecksgymnasiet.

Förberedelse inför arbetslivet

Att driva ett eget UF-företag ger dig möjlighet att förverkliga en idé och göra något du brinner för. Du lär dig mycket om företagande, skaffar nya kontakter, lär dig lösa problem och mycket annat. Allt är sådant du kommer att ha nytta av i framtiden och det är också en utmärkt merit att ha i ditt CV.

Är du intresserad av att få en inblick i hur det är att driva ett företag, då är UF något för dig!

Tävling för dig som vill

Under UF-året kan du och ditt företag delta i den regionala mässan och där tävla i flera kategorier. Finalisterna möts vid SM i UF i Stockholm. Gillar du att tävla finns därför mycket att se fram emot!

För många är mässan det roligaste under UF-året. Men att driva ett UF-företag går till på samma sätt oavsett om du väljer att tävla eller inte.

Öppet hus

På Öppet Hus är dörrarna öppna på hela skolan - kika in i våra klassrum och verkstäder och låt oss visa hur vår vardag ser ut. Elever och lärare visar upp skolan och programmen och vi svarar gärna på dina frågor.

Under öppet hus får du också veta mer om:

 • Hur det är att alltid kunna ha sovmorgon och möjligheten att äta frukost i skolan
 • Studieresor utomlands och andra sätt du kan sätta en internationell prägel på din utbildning
 • FN-rollspel, både våra egna, nationella och internationella
 • Idrottsprofil på alla program - utöva din sport på skoltid
 • Att vara egen företagare, träffa våra UF-företag

Vi brukar bjuda på lite tilltugg och dricka, ni har också möjlighet att delta i tävlingar och mycket mer!

Missade du att besöka oss? Tveka inte att kontakta oss för att boka ett besök. Du kan även skugga en klass för att se om programmet passar dig. Kontaktuppgifter till till studie- och yrkesvägledare hittar du längst ner på denna sida.

Kontakt

Clara Klasson

Kommunikatör

Telefon: 0502-60 61 42

E-post: clara.klasson@tidaholm.se

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:6 december 2022