USA-resa för Rudbecks avgångselever

I september var det äntligen dags för våra avgångselever att åka till USA

10 års jubileum och äntligen avresa

I år är det 10 år sedan som eleverna på Rudbecksgymnasiet gjorde sin första resa till USA, något som möjliggjorts via ett samarbete med lokala företag i Tidaholm.

Avgångseleverna -21 och -22 kom dock inte iväg på sin resa pga. pandemin och kriget i Ukraina. Samtliga elever fick erbjudande om att göra resan vid ett senare tillfälle och i september var det äntligen dags.

Eleverna reste tillsammans med två lärare från Rudbecksgymnasiet runt i USA under 12 dagar. Resan blandades med studiebesök, amerikansk historia och kultur tillsammans med aktiviteter och besök utifrån elevernas egna intressen.

Resan finansieras av de lokala företagen Nobia, Dometic, Leax, Anva Titech, Ipab, Thelanders Svets AB, Steens Mekaniska, KS/Dälderns, Soloplex, Swedish Match samt Hjo-företagen Anva Hjo, Skoglunds Mekaniska och Mekosvets. Det är även hos dessa samarbetspartners som eleverna utför sin APL.

Företagen stod för alla omkostnader förutom ungdomarnas pass och den här möjligheten är unik för Industritekniska programmet på Rudbecksgymnasiet.

Resan börjar

Eleverna landade i Washington och de första dagarna var det fullt fokus på amerikansk historia och kultur med besök vid bl.a. National Museum of American History, Vita huset, Ford´s Theater, Capitolium, FBI Headquarter, Pentagon och National 9/11 Pentagon.

De besökte även Arlington kyrkogården, okände soldatens grav, US Marine Corps War Memorial, WWI/WWII memorial, Korean war Memorial, Lincoln monument, Vietnam war memorial och Washington Monument.

De hann även med att besöka Air & Space museum, en titt på Svenska ambassaden House of Sweden, The Exorsist House and steps, Old Stone house samt lite kuriosa i form av Life-sized Transformers.

På fredag var det dags för avresa mot Philadelphia men först ett besök på Carlisle spring meet – en stor och välkänd bilträff i Carlisle där man kunde kolla på bilar, köpa tillbehör, kuriosa och delar till bl.a. äldre fordon m.m.

Philadelphia

I Philadelphia kollade de in Independents hall, Liberty Bell, Betsy Ross House och Elfreth´s Alley (Philadelphias USA´s äldsta gata med lägenheter som fortfarande används som bostäder) men många timmar spenderades på Eastern State Penitentiary. Fängelset var i drift mellan 1829-1971 och året när byggnaden stod klar var det den största och dyraste offentliga byggnaden som någonsin uppförts i USA och blev en modell för mer än 300 fängelser över hela världen. Här har kända brottslingar som Al Capone (vars cell de fick besöka), Willie Sutton och James Bruno (Big Joe) suttit inspärrade.

Innan de lämnade Philadelphia passade de på att besöka John Eriksson Monument, den svenske uppfinnaren som är mest känd som en av uppfinnarna till den första funktionsdugliga propellern. Det blev även lite spring i de 72 trappstegen som leder upp till ingången till Philadelphia Museum of Art, även känd som ”Rocky Steps” från en scen i filmen Rocky från 1976.

Eleverna besökte Iron Trap Garage Boyertown, Kuehl Metal LLC och som en av aktiviteterna som eleverna själva valde gick hela gänget på dragracing på Maple Grove Raceway.

I Gettysburg fick de även in lite historia på schemat från amerikanska inbördeskriget när de besökte Gettysburg National Military Park.

På måndagen stod lite shopping och strosing på agendan. Det blev en heldag på Premium Outlet, Harbour freights tools, DICK’S Sporting Goods, DICK’S Warehouse Sale, Walmart och ett häftigt besök på Bass Pro Shop som är en gigantisk friluftsbutik.

Ett studiebesök som gjordes var på en skola - Franklin CTC Franklin. Här har de olika yrkesprogram och på deras industritekniska utbildning kör de med precis samma maskiner som våra elever gör hemma i Tidaholm.

Därefter fortsatte resan mot Hershey fall meet - världens största veteranmarknad, följt av ett besök på Mac Truck Museum samt Steelstacks Visitor Center innan det var dags för resans sista destination: New York.

New York

Efter incheckning på hotellet i New York åkte de till Hudson Yards och kollade utsikten från Edge för att sedan promenera förbi the Vessel, High line till Madison Square Garden där de gick på en hockeymatch (Rangers-Bruins). Eleverna har själva kunnat påverka mycket av vad de vill se och uppleva under resan och en av aktiviteterna var just att se en hockeymatch.

En dag tog de tunnelbanan till Oculus center för att sedan besöka 9/11 memorial pools, kolla in Charging bull och strosa på Wall street.

Gänget tog även Staten Island ferry förbi frihetsgudinnan och Ellis Island. Vidare med taxibåt till Dumbo i Brooklyn, Manhattan bridge view och promenad över Brooklyn bridge tillbaka till Manhattan och Little Italy, Chinatown, Rockefeller center, Top of the rock och Time square. Det blir många steg och intryck på en dag! Det har blivit ett par restaurangbesök under resans gång men favoriten hittade de i New York - Five Guys Burgers.

Nästa dag började med NY Rise, Radio City Hall och St Patric´s Cathedral vidare till 5´th avenue för lite fönstershopping i de många butikerna för att sedan äta middag på Hard Rock cafe innan ett besök på Empire State Building för att blicka ut över New York efter solnedgången.

Sista dagen innan hemresan blev det en promenad till NY Public Libary, Flat Iron Building och lunch på Shake Schack i Madison Square Park.

En väldigt lyckad resa har kommit till sitt slut och det kändes roligt att kunna erbjuda våra tidigare elever den resa som de missade under pandemin. Fler bilder från resan kommer läggas ut på rudbecksgymnasiets instagramkonto.

Stort tack till Nobia, Dometic, Leax, Anva Titech, Ipab, Thelanders Svets AB, Steens Mekaniska, KS/Dälderns, Soloplex, Swedish Match, Anva Hjo, Skoglunds Mekaniska och Mekosvets för att ni gjorde detta möjligt!

Kontakt

Clara Klasson

Kommunikatör

Telefon: 0502-60 61 42

E-post: clara.klasson@tidaholm.se