Årets Uppmärkelse 2022

noter

2022 delades årets Uppmärkelse ut för första gången. Priset delas ut till någon eller några som på ett eller annat sätt utmärkt sig under Kulturhelg Tidaholm. Det kan vara allt från en konstnär eller en utställningsplats till någon som i skymundan bakat nåt makalöst eller kopplat el för vacker belysning.

Den som tilldelas Årest Uppmärkelse får lite extra uppmärksamhet nästkommande kulturhelg. Det innebär bland annat en artikel i utställarlistan, egen sida på tidaholm.se, bistå med bild som genomgående används till folder, affisch hemsida mm.

Bilden som används i år är skapad av Annika Eichhorn på Galleri Dimme.

Årets Uppmärkelse 2022

Årets Uppmärkelse 2022 gick till Dimbo by som på ett föredömligt sätt skapade en större upplevelse tillsammans.

Motiveringen

Under Kulturhelg Tidaholm 2022 har utställarna i Dimbo by uppmärksammats för att tillsammans ha skapat en känsla av småskalig storhet med personlig närvaro och konstnärlig finess. Besökaren har erbjudits en kulturupplevelse paketerad i äkta Bullerbyanda.

Dimbo by 2023

Dimbo by kommer även i år att fyllas med konst och kultur under Kulturhelg Tidaholm och utvidgar med både utställningsplats och utställare. ”I år tänker vi också att blanda vår konst i de olika utställningslokalerna” säger Kristina Blixt som är en av utställarna.

Likt 2022 kommer Dimmehus mitt i byn att spela en central roll med servering och musikinslag där bandet Lambda kommer att uppträda vid några tillfällen. ”I år kommer även medlemmarna i Dimbo byalags vävstuga att visa sina alster i Dimmehus” berättar Gita Norell, ordförande i Dimbo byalag.

  • Ateljé Knut
  • Dimmehus
  • Galleri Dimme
  • Galleri i minsta laget
  • Dimbo-Ottravads kyrka

Fem drivna konstnärer i Dimbo

noter

Maria Svarén öppnade sin Ateljé i minsta laget, lagom till Kulturhelg Tidaholm 2022 och har haft igång verksamheten sen dess. Maria skapar skrotkonst där hon blandar allehanda material och pryttlar som blir till nya objekt och nya intryck. Hon berättar att hon innan flytten till Dimbo 2019 åkt genom byn en gång och då tänkt att hon måste besöka Ateljé Knut någon gång. Nu, decennier senare, bor de grannar. Under Kulturhelg Tidaholm 2023 kommer två förstagångsutställare att synas i galleriet. ”Det är en perfekt lokal att komma igång i” säger Maria.

Kristina Blixt är en utställare med lång erfarenhet inom textil konst. Hon startade sin karriär på Öland och Akapellagården 1986, med bl.a. Björn Malmsten, och har hållit på sen dess. I början av 90-talet var hon med och startade Broderiakademin i Uddevalla. Vid flytten till Dimbo tog hon med sig upplägget och startade en lokal akademigrupp som i dag heter Tuffa Trådar. Med nål och tråd skapar Kristina fantastiska konstverk där bara fantasin sätter gränser. Och viljan att utveckla och föra hantverket vidare lever och fortgår.

noter

Ingegerd Schönborg har alltid varit intresserad av textil och började tidigt att experimentera med tyg och färger. Men det var när hon och maken avslutade sitt lantbruk som skapandet tog fart på riktigt. Ingegerd gick då en textilkurs på Hjo Folkhögskola och sen har det bara rullat på. Det har blivit fler utbildningar och utställningar bl.a på Visingsö och St. Petersburg. 2019 gav Ingegerd och dotterna Kerstin ut en bok, RÅFIKA och textiltryck. Inspirationen till Ingegerds del av boken kom från en kurs i ekoprint i Mora. Sen dess skapar Ingegerd mycket färg och mönster genom att använda växer, färg och ”ättika”.

Gun Casselby har så långt tillbaks hon kan minnas sytt och stickat. Hon gick på praktiskt realskola med inriktning på textil, fortsatte på yrkesskola med kurs i klädsömnad och mönsterritning och därefter en termin med vävning. Gun arbetade några år på ett företag som gjorde broderimönster. Även då hon inte jobbat med textil har Gun hela sitt liv haft textil som hobby. Idag syr hon mycket i lappteknik, syr kläder skapar mönster till lite av varje. Under kulturhelgen ställer hon ut på Galleri Dimme.

Annika Eichhorn i Galleri Dimme tecknar, målar och gör collage. Konsten är ett ständigt undersökande, det gäller att vara lyhörd för infall och följa sin känsla. ”Skapandet är ett eget rum att gå in i!” uttrycker Annika. I hela sitt liv har hon tecknat och målat och efter att ha gått konsthantverks- och grafisk linje på Hellidens Folkhögskola på 1980-talet slogs bopålarna ner i Tidaholm, 1994 gick flytten till Dimbo. Galleriet ligger i gamla delen av bostadshuset alldeles vid kyrkan i Dimbo. I trädgården finns också ett växthus som kan besökas.

Kontakt

Kultur- och fritidsförvaltningen

Telefon: 0502-60 61 88 eller 0502-60 62 06

E-post: johanna.andersson@tidaholm.se

E-post: carola.frej@tidaholm.se

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:29 februari 2024