Prata med din tonåring

Genom att prata om allt möjligt i vardagen blir det mer naturligt att också prata om svårare saker, som till exempel alkohol, narkotika eller sex.

Med vissa tonåringar är det lätt att prata om allt. Andra vrider på sig så fort en förälder vill ta upp något. Att odla en djupgående relation med sitt barn är en process som inte sker över en natt. Det krävs att man utvecklar ett ömsesidigt förtroende och anpassar sitt förhållningssätt till barnets behov. Det är vanligt att föräldrar till tonåringar känner sig utestängda, som om de inte längre spelar någon roll i sina barns liv. Men så är det inte. Som förälder är du lika betydelsefull som du alltid varit.

Prata om allt möjligt

En viktig aspekt av en nära relation är förmågan att diskutera olika ämnen, oavsett om det handlar om barnets skoldag eller åsikter om olika saker. Att visa intresse för dessa vardagliga ämnen lägger grunden för att även kunna prata om mer känsliga ämnen som exempelvis alkohol och droger.

Var personlig

Visa att du bryr dig om ditt barns tankar och erfarenheter. Dela med dig av dina egna erfarenheter, utan att nödvändigtvis gå in på detaljer. På så sätt visar du att du förstår och är villig att sätta dig in i barnets situation.

Orolig? Berätta varför

Att enbart förbjuda saker fungerar sällan. Det är viktigt att barnet förstår varför du är orolig. Beskriv känslan av att vara förälder och vad som orsakar din oro. Samtidigt är det viktigt att ditt barn känner till de gränser som finns.

Undvik förhör

Var försiktig med att skapa en överdriven oro kring ditt barns inställning till alkohol och droger. Ha öppna samtal om ämnet då och då, och visa förståelse för barnets perspektiv, särskilt om det handlar om exempelvis kamrattryck att dricka, röka eller testa droger. Detta uppmuntrar ditt barn att öppna sig.
Om du är orolig, uttryck det och lita på att barnet lyssnar. Undvika att ”förhöra”, det skapar bara avstånd.

Uppmuntra till att våga berätta

Det är viktigt att din tonåring vet att du står vid deras sida oavsett situation. Barn behöver känna att dom kan vara ärliga utan att mötas av ilska eller kritik. Det kan vara utmanande som förälder till en tonåring, men visa uppskattning när ditt barn delar med sig, även om informationen kan vara svår att ta emot. Då ökar chansen att ditt barn delar med sig i framtiden.

Om du får höra det du inte vill höra

Om din tonåring delar med sig av något du önskar att de inte upplevt, börja med att visa tacksamhet över att hen delade med sig. Förklara sedan dina känslor. Var lugn och tydlig för att visa att du bryr dig och för att barnet ska förstå dina förväntningar framåt. Det är normalt och okej att känna sig ledsen eller upprörd - barnet förstår att det är ett tecken på omsorg.

Kontakt

Namn/funktion

Telefon: 0502-60 60 00

E-post: kommun@tidaholm.se

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:21 oktober 2024