Kartläggning synliggör seniorers, 65+ behov gällande ofrivillig ensamhet

Ofrivillig ensamhet är ett växande folkhälsoproblem. I Tidaholms kommun har en kartläggning genomförts bland seniorer, från 65 år med hemvårdsinsatser, med målet att bättre förstå behoven och skapa vägar till meningsfull samvaro.
Under hösten 2024 genomförde social- och omvårdnadsförvaltningen i Tidaholm en omfattande kartläggning om ofrivillig ensamhet bland äldre med hemvårdsinsatser. Initiativet är en del av ett nationellt uppdrag från Folkhälsomyndigheten där syftet är att minska ensamhetens negativa konsekvenser på hälsa och välbefinnande.
Från kartläggning till konkreta insatser
Kartläggningen visar att en majoritet av de tillfrågade äldre upplever att de har möjlighet att träffa andra och få stöd, men också att helger är särskilt utsatta tidpunkter då många känner sig ensamma. Endast 8,7 % uppger att de ofta känner sig ensamma – men nästan hälften har fysiska eller praktiska hinder som begränsar möjligheten att delta i sociala aktiviteter. Mest uppskattade och efterfrågade aktiviteter är att få besök i hemmet, samtal i telefon, promenader och att få äta tillsammans med andra. Många lyfte även fram enklare träffpunkter som sång, fika, byalag och samtalsgrupper.
– Kartläggningen som är gjord tillsammans med hemtjänsten blir ett verktyg för att kunna se våra invånares behov. Utifrån behoven kan vi utveckla och implementera mer förebyggande arbete, säger Stephanie Winkler på Stödformer, Social- och Omvårdnadsförvaltningen.
Baserat på resultaten har kommunen inlett nya samarbeten med föreningar och frivilliga för att erbjuda gemensamma luncher en dag i veckan. Ett nytt kvartertscafé har öppnat i ett område med många seniorer, och initiativ som "Telefonringen" – där ensamma får dagliga samtal – fortsätter att växa.
– Vi har arbetat förebyggande länge, men kartläggningen ger oss nya riktningar. Nu vet vi mer om vad som verkligen efterfrågas här och nu, och hur vi når dem som inte själva kankse söker sig till aktiviteter, säger Christina Blomqvist på stödformer, Social- och Omvårdnadsförvaltningen.
För att motverka hinder som transport, fysisk ohälsa eller social oro krävs fortsatt samverkan – inte bara inom kommunen, utan också med pensionärsföreningar, frivilliga och det civila samhället. Stödformer arbetar redan idag med seniorlotsning och uppsökande insatser så som hembesök och 75-årsinbjudningar.
Som en direkt följd av resultaten har Stödformer, tillsammans med föreningsliv och frivilliga, startat gemensamma luncher samt öppnat ytterligare ett kvartertscafé i ett område där många seniorer bor. Det är en del i kommunens ambition att vara lättillgängliga och nå även de äldre som inte redan deltar i organiserade sammanhang.
Ett kunskapsunderlag för långsiktig utveckling
Kartläggningen utgör ett viktigt kunskapsunderlag för det fortsatta arbetet inom social- och omvårdnadsförvaltningen. Genom att tillgängliggöra resultaten inom kommunens verksamheter skapas goda förutsättningar för ökad medvetenhet, riktade insatser samt en fördjupad samverkan mellan offentlig sektor och civilsamhälle i arbetet mot ofrivillig ensamhet.