En trygg kommun kräver ständigt pågående och förebyggande arbete

Exempelbild för mall

I Tidaholm ska alla känna sig trygga – både i vardagen och vid större evenemang. Kommunens brottsförebyggande arbete pågår löpande året runt och samordnas av det lokala brottsförebyggande rådet (BRÅ), i nära samverkan med bland annat Polisen, civilsamhället och föreningslivet.

Det förebyggande trygghetsarbetet i Tidaholm är både strategiskt och praktiskt, med insatser som pågår kontinuerligt inom flera områden. Genom regelbundna trygghetsvandringar, samverkansmöten med polis, skola och socialtjänst, samt utbildningar i brottsförebyggande metoder, hålls fokus på att tidigt identifiera risker och stärka skyddsfaktorer i samhället.

En viktig del av det löpande arbetet är det nära samarbetet mellan olika aktörer. BRÅ i Tidaholm samlar regelbundet representanter från flera delar av samhället för att samordna insatser, utbyta information och följa upp lägesbilder. På så sätt kan resurser användas mer effektivt och åtgärder sättas in där de gör mest nytta.

Under 2024 har flera riktade insatser gjorts för att stärka tryggheten ytterligare, både för barn, unga och vuxna i kommunen.

Fokus på ungas hälsa och trygghet

Under året har särskilda drogförebyggande veckor genomförts i både högstadiet och gymnasiet i samverkan med polis och civilsamhälle. Arbetet har även inkluderat föräldrar för att ge kunskap om hur man kan prata om droger med sin ungdom.

Tidaholmskurage – mot våld i nära relationer

Kommunen har fortsatt utveckla arbetet mot våld i nära relationer. En viktig del har varit att införa frågor om våld i medarbetarsamtal, vilket bidrar till ökad medvetenhet och möjlighet till stöd. Detta arbete sprids nu även till lokala företag.

Trygghet vid evenemang – tillsammans med föreningslivet

Inför större evenemang som U6 Cycle Tour och Giff-cupen har kommunen samarbetat med det lokala föreningslivet för att genomföra trygghetsskapande åtgärder. Det är ett exempel på hur vi tillsammans kan skapa trygga miljöer – även när många samlas på samma plats.

– Vi vet att upplevelsen av trygghet är viktig för livskvaliteten. Därför arbetar vi långsiktigt, förebyggande och nära invånarna. Det är ett arbete som inte syns varje dag, men som gör skillnad, säger Malin Gustafsson folkhälsostrateg i Tidaholm.

Mer information om kommunens arbete

Kontakt

Tidaholms kommun

Telefon: 0502-60 60 00

E-post: kontaktcenter@tidaholm.se