Ny socialtjänstlag – Tidaholms kommun arbetar inför förändringen

Exempelbild för mall

En ny socialtjänstlag föreslås träda i kraft den 1 juli 2025. Lagens syfte är att skapa en mer förebyggande, lättillgänglig och kunskapsbaserad socialtjänst som bättre möter dagens och framtidens behov.

Vad blir nytt?

Den nya lagen innebär flera viktiga förändringar i hur socialtjänsten arbetar.

Mer förebyggande arbete

Socialtjänsten ska i större utsträckning arbeta proaktivt för att förhindra att problem uppstår eller förvärras. Tidiga insatser ska ges för att stödja individer innan behov eskalerar. Det kan till exempel handla om hälsofrämjande och funktionsstödjande arbetssätt inom äldre- och funktionshinderomsorg eller brottsförebyggande arbete riktat till barn och unga.

Ökad tillgänglighet

Socialtjänsten ska vara lätt att nå och kontakten ska anpassas efter individers olika behov. Det innebär bland annat bättre webbtjänster, enklare kontaktvägar och att socialtjänsten blir mer synlig och tillgänglig i samhället, exempelvis genom att finnas på fler platser där människor naturligt rör sig.

Insatser utan utredning och behovsprövning

Fler stödinsatser ska kunna erbjudas utan att den som söker hjälp behöver gå igenom en omfattande utredning. Det innebär snabbare stöd och hjälp i tidiga skeden, vilket kan förebygga mer omfattande behov av insatser längre fram.

Långsiktig planering och samverkan

Socialtjänstens arbete ska planeras långsiktigt för att bättre kunna möta förändringar i samhället, såsom demografiska förändringar eller ökade behov av stöd. Kommunen ska samarbeta med andra aktörer, exempelvis skola, polis och hälso- och sjukvården, för att säkerställa samordnade och effektiva insatser.

Kunskapsbaserad socialtjänst

Verksamhet inom socialtjänsten ska bedrivas i enlighet med forskning och beprövad erfarenhet. Syftet är att främja effektiva insatser som leder till bättre resultat för de som behöver hjälp.

Så förbereder sig Tidaholms kommun

Tidaholms kommun arbetar aktivt för att anpassa socialtjänsten till den nya lagen. Social- och omvårdnadsförvaltningens verksamhetsutvecklare Lena Olsson betonar att förändringen påverkar både organisation, arbetssätt och synsätt:

– Den nya lagen ger oss bättre möjligheter att arbeta förebyggande och stödja invånare i ett tidigare skede. Just nu fokuserar vi på att utbilda personal, genomföra nuläges- och behovsanalyser och att på olika sätt utveckla verksamheten så att den når upp till de nya kraven, säger Lena Olsson.

Nationellt stöd för omställningen

För att stödja kommunerna i övergången har regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) tagit fram ett stödpaket. Detta omfattar bland annat ekonomiska resurser och kompetensutveckling.

Vad händer nu?

Tidaholms kommun fortsätter sitt arbete för att anpassa socialtjänsten till den nya lagen och säkerställa att invånarna får det stöd de behöver på ett enkelt och tillgängligt sätt.

Kontakt

Tidaholms kommun

Telefon: 0502-60 60 00

E-post: kontaktcenter@tidaholm.se