Tonårsföräldrar erbjuds kurser i föräldraskap

Mamma pratar med tonåring som verkar ledsen

Under hösten genomför Karolinska institutet tillsammans med flera kommuner, bland annat Tidaholm, ett forskningsprojekt där föräldrar till tonåringar antingen ingår i en föräldragrupp eller går en online-kurs. Vill du få stöd och verktyg i rollen som tonårsförälder är du välkommen att anmäla dig!

Alla familjer kan ibland känna att livet bjuder på utmaningar och frågor som skulle vara bra att kunna bolla med andra vuxna. I projektet kommer deltagarna antingen att delta i en föräldragrupp som kallas ABC-tonår eller gå en kurs online som kallas Föräldrawebben.

Föräldragruppen ABC-tonår kommer att träffas vid fyra tillfällen, 20/10, 3/11, 17/11 samt 1/12, kl. 17.30-20. Träffarna hålls i Tidaholm. I Föräldrawebben har alla deltagare under kursens gång kontakt via chat med en föräldraguide från kommunen. Syftet med både ABC-tonår och Föräldrawebben är att stärka relationen mellan förälder och tonåring och bidra till att tonåringen mår bra.

Om studien

Idag finns det relativt få möjligheter för föräldrar till tonåringar att få stöd i föräldraskapet, jämfört med den uppsjö av stöd som riktar sig till föräldrar med yngre barn. Av den anledningen genomförs nu en studie där två former av stöd till föräldrar med tonåringar kommer att jämföras.

Vem kan anmäla sig?

Alla föräldrar med tonåringar hemma är välkomna att delta under förutsättning att:

  • Du bor tillsammans med åtminstone en tonåring (13-19 år).
  • Familjen inte har pågående kontakt (behandling eller utredning) inom BUP, socialtjänst, första linjens psykiatri, habilitering eller motsvarande verksamhet.
  • Du har tillgång till internet i din vardag.
  • Du inte lider av brister i hälsa eller förmåga att läsa/tala svenska som gör det svårt att kunna besvara enkäter och delta i föräldrastöd i grupp eller online.

Mer information och anmälan

Läs mer om kurserna och studien runt dem i informationsbladet från Karolinska institutet Pdf, 148.1 kB, öppnas i nytt fönster..

Välkommen med din anmälan så snart som möjligt men senast 4 oktober, se kontaktuppgifter nedan.

Kontakt

Dalia Ibraham

Socialpedagog

Telefon: 0502-60 63 61

E-post: dalia.ibraham@tidaholm.se


Anette Ljungblom

Familjebehandlare

Telefon: 0502-60 63 73

E-post: anette.runnsjo-ljungblom@tidaholm.se