Kira och Luppe som ljudbok

Missa inte barnböckerna om Kira och Luppe som utspelar sig runtom i Skaraborg, med förtrollade varelser från sagornas värld. Böckerna bygger på lokala platser, berätterlser och personer.

De här böckerna handlar om när ett bestiarium föll i orätta händer. Ett bestiarium är en gammal bok som handlar om ”bestar”, både vanliga djur och sagoväsen. För länge sedan trodde människorna att sådana väsen fanns på riktigt – och i de här berättelserna är det så. Det finns fortfarande sagoväsen helt nära oss, utan att vi märker det…

Följ med på en dramatiserad resa med våra två hjältar: vampyren Kira och hamnskiftaren Luppe, som fått uppdraget att rädda de sagoväsen som kidnappats runtom i vår närhet.

I berättelsen som utspelar sig i Tidaholm får du möta Alva som träffar både stadens grundare, Hans Henrik von Essen, och den spökande smeden Hammaroth på Tidaholms museet.

Hitta vår spännande berättelse med tillhörande bildspel på Mediapoolen: https://mediapoolen.se/klubtidaholm/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Författare och illustratör: Agnes Kling
  • Utgivare: Lokrantz förlag
  • Dramatisering och E-böcker: Mediapoolen
  • Projektägare: Högskolan i Skövde

Boken om Alva finns också att låna eller köpa på Tidaholms stadsbibliotek.

Samla ett eget bestiarium!

Till böckerna om Kira och Luppe hör också appen KLUB Bestiarium - gratis på App Store eller Google Play. Med den kan du samla sagoväsen genom att skanna de stora bokstavsfigurerna som finns i boken.

Fler böcker

Trollforskaren – Skara
Jättinnan – Falköping
Näcken – Tibro
Lyktgubbarna – Skövde
Kåffan – Mariestad
Lindormen – Tidan
Skogsfrun – Hova
Karamellkokerskan – Hjo
Alva – Tidaholm
Vätterjungfrun – Karlsborg
Petrus – Töreboda
Lillebror – Götene
Gäddfrun – Grästorp
Kajsa – Lidköping
Hummel - Vara

En illustrerad karta över Skaraborg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har tagits fram, utmärkt med sagoväsen och länkar till alla berättelser.

Projektet

Barnboksserien Kiras och Luppes Bestiarium (KLUB) är ett delprojekt inom Kulturarv och spelteknologi i Skaraborg (KASTiS), som i sin tur är en samverkans- och kunskapsplattform finansierad av Skaraborgs kommunalförbund, Högskolan i Skövde och ett antal kommuner i Skaraborg.

I KLUB studeras hur den moderna barnboken med stöd av spelteknologi kan användas dels för att skapa nya berättelser som knyter samman kulturarvsmiljöer med lokala sägner och sagoväsen, dels hur dessa ingredienser kan användas i läsfrämjande syfte.

Du hittar mer information om projekten KLUB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och KASTiS Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., genom att klicka vidare på respektive länk!

Kontakt

Johanna Andersson

Kultursamordnare

Telefon: 0502-60 61 88

E-post: johanna.andersson@tidaholm.se