Aktiviteter för seniorer i coronatider

Påskliljor vid smedstugorna

Uppdaterad 13 april.

Vi uppmanar alla som är över 70 år att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Här har vi samlat tips på aktiviteter som innebär mycket liten risk.

Varje månad brukar vi komma med tips på aktiviteter för seniorer men utifrån rådande omständigheter ser tipsen just nu ser annorlunda ut mot hur de brukar. Klicka på text som är understruken för att komma till mer information om det texten handlar om.

Digital Senior Sport School

Vill du får tips på träning, motivation och goda matvanor? Anmäl dig till den digitala kursen som ger både inspiration och praktisk kunskap. Läs mer och anmäl dig i informationsblandet för Digital Senior Sport Schoollänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Quizpromenad

Gå en quizpromenad på Turbinhusön med 12 blandade frågor för hela familjen. Frågorna byts ut var tredje vecka.

Starta vid bänken runt trädet på ön. Gå in på https://play.gpsquiz.comlänk till annan webbplats och gå den digitala quizpromenaden genom att med hjälp av kartan i telefonen söka upp och lösa uppgifterna. En uppgift blir tillgänglig då du är tillräckligt nära dess GPS-position.

Om du inte har en mobiltelefon finns tipskuponger att hämta på Turbinen och biblioteket. Ta med egen penna.

Stödformer gör utomhusbesök

Under slutet av februari, mars och början av april kommer omvårdnadsförvaltningens stödformer att göra utomhusbesök rut om i kommunen. Passa på att komma förbi och prata lite och hämta ditt vårprogram.

Håll dina vanliga rutiner

Försöka att i möjligaste mån upprätthålla vardagliga rutiner. Håll dina ordinarie tider för mat och sömn och se till att röra på dig som du brukar. Om du upplever oro kan det vara bra att avsätta tid för när du tar till dig nyheter, övrig tid bör gå till sådant som får dig att må bra.

Tips för en vardag hemma

Kanske kan du prova något av följande:

  • Läs en bok - biblioteket ordnar hemkörning till dig som är äldre, hör av dig dit så kan du också få boktips. Tel. 0502-60 61 87 .
  • Tala i telefon med nära och kära eller håll kontakt via dator och sociala medier. Videosamtal och digitala möten är också alternativ.
  • Skriv ett brev eller vykort till någon du tycker om.
  • Beställ mat och få den hemkörd från någon av stadens restauranger. Vill du lära dig mer om bra mat för äldre? Besök Livsmedelsverkets webbplats.länk till annan webbplats
  • Behöver du handla något särskilt? Hör av dig till stadens butiker, kanske kan de ordna med hemkörning eller någon anann lösning som passar dig.
  • Trött på det som sänds på TV eller radio? Det finns kostnadsfria playtjänster som SVT Play och Sveriges Radio Play för underhållning, nyheter, filmer, serier och dokumentärer.
  • Vill du bli mer digital? SPF seniorerna tipsar om seniorsurfarskolan från UR.länk till annan webbplats

Ta del av kultur digitalt

Träning och motion

Hör av dig om du vill ha råd eller prata

Tveka inte att höra av dig om du behöver prata en stund eller behöver råd i någon situation.

  • Stödformer tel. 60 64 65
  • Syn och hörsel tel. 60 64 20
  • Anhörigstöd tel. 60 64 30

Du kan också ringa den nationella äldrelinjen på tel: 020-22 22 33, vardagar kl. 8-19 och helger 10-16.

Kontakt

Frivillig- och föreningsstöd

Telefon: 0502-60 64 65, 60 64 21, 60 64 34

E-post: omvardnadsforvaltningen@tidaholm.se