Vart tog skulpturen vägen?

Statyn Vattenbäraren och vy över Gamla Torget

Statyn Vattenbäraren står vanligtvis på Gamla Torget. Men inte i sommar. Nu ska statyn ut på turné.

Vattenbäraren kommer under sommaren att göra en turné i Skaraborgs 14 kommuner. Detta som en del av projektet "Vart tog våra skulpturer vägen".

Det började i en gemensam önskan från kulturcheferna i Skaraborg om ett samarbete kring den offentliga konsten och slutade i en bok, en hemsida och ett utbyte av skulpturer genom projektet ”Vart tog våra skulpturer vägen”. Man ville med projektet rikta blicken mot konsten i våra gemensamma offentliga rum genom att byta plats på några av dem. Vilka blir reaktionerna? Vad har konsten för roll i det offentliga rummet?

Det som kallas Ett resande skulptursällskap kommer att innefatta Vattenbäraren och den uppblåsbara skulpturen You and Me Forever som de yngre barnen får leka i medan de äldre engageras av en workshop på temat vatten.

Om Vattenbäraren

Vattenbäraren skapades av Konstnären Jan Steen och den historiska bakgrunden för statyn är de arbetare som hämtade vatten från stadens brunn mitt på torget och gick med detta till Vulcans tändsticksfabrik. De hade hinkar i ett ok och sedan ofta två hinkar i händerna.

När konstnären Jan Steen fick uppdraget av Lions avsåg han inte att göra en naturalistisk staty. ”Meningen har aldrig varit att kopiera någon av de gamla vattenbärarna utan det skall vara en bild från en viss tidsepok”. Statyn är ”en symbol för viljestyrkan, för arbetets förmåga att ge människan resning”. Ibland hör man att statyn kallas för Vattumannen. Och det finns viss substans i det eftersom det var arbetsnamnet från början. Och i vattenbassängen runt statyn är strålmunstyckena för vattenspelet ordnade som stjärnbilden Vattumannen.

Kontakt

Johanna Andersson

Kultursamordnare

Telefon: 0502-60 61 88

E-post: johanna.andersson@tidaholm.se