- Startsida
- Kultur & fritid
- Vulcanen
- Samlingar & Projekt
Samlingar & Projekt
På Vulcanen pågår spännande projekt och i våra samlingar finns många intressanta upptäckter att göra.
Projekt
Gestilren - ett forskningsprojekt
Platsen för slaget vid Gestilren är omdebatterad och ingen har kunnat fastställa den exakta platsen för det historiska slaget.
Det finns muntliga utsagor som tyder på att man i modern tid funnit människokvarlevor som kan beskrivas som en massgrav, i området vid Gestilren. Det unika är alltså att vi har nu levande informanter som utpekat platsen för oss. Det finns en minnessten rest för slaget vid Gestilren 1910 men det var på 1920-talet då vägen mellan Dimbo och Kungslena skulle byggas om som vägarbetare fann mänskliga kvarlevor där. Denna plats, vill Tidaholms museum tillsammans med ny teknik och vetenskapliga metoder undersöka. Om vi kommer finna platsen för slaget vid Gestilren vet vi inte. Oavsett resultatet, är Tidaholms museum och detta projekt med och lyfter in historien om Gestilren, in i framtiden. Resultatet ska redovisas och alla handlingar ska läggas in i Tidaholms museums arkiv. Det kommer att bli en spännande dag då skanningen äger rum i september 2020.
I samband med Kulturarvsdagen 2018 sjösatte Tidaholms museum, tillsammans med arkeolog Martin Toresson, en insamling för att ta reda på om det geofysiskt är möjligt att ”se” om det finns en massgrav vid Gestilren, på Varvsberget i Tidaholms kommun. Förutom att samla in muntliga utsagor och lägga till insamlat material till projektet går lejonparten av projektpengarna som insamlats, till en så kallad markskanning. Roberto Grassi som är geofysiker kommer att genomföra denna markskanning vid den utpekade platsen i september 2020. Den ursprungliga tanken med Gestilrenprojektet var att se om det inkommit tillräckligt med pengar för att kunna möjliggöra en markskanning av området. Vid kulturarvsdagen i september 2019 nåddes insamlingsmålet för projektet.
Samlingar
Ingemar Karlssons foto- och föremålssamling
Museet fick 2010 ta emot Ingemar Karlsson donation bestående av 8163 fotografier och hela hans kvarlåtenskap. Fotografierna har nu digitaliserats och utgör Ingemar Karlssons bildarkiv. Här finns många bilder av vardagligt liv för ca 100 år sedan. Det handlar om Tidaholm, om stadens invånare, arbetare, livet och dess ibland enkla nöjen.
Ingemar fotograferade mycket, så gjorde även hans far och båda var intresserade av Tidaholms historia. Därför är Ingemars bildarkiv en skatt för oss idag.
Bilderna finns att se digitalt via flickr-albumet Ingemar Karlssons fotosamling Länk till annan webbplats.
Tidaholms Bruks fotoarkiv
Mellan åren 1903 och 1934 tillverkades det brandfordon, bussar och lastbilar på Tidaholms Bruk. Museet har 15 album med sammanlagt 1007 fotografier på alltifrån biltillverkningen, byggnader, motorer, chassin, vagnar, kärror, specialfordon och inte minst personalen som arbetade på bruket.
Bilderna finns att se digitalt via flickr-albumet Tidaholms Bruk. Länk till annan webbplats.
Carl Askers foto- och föremålssamling
Vår samling bygger på Carl Askers Donation från 1955 och omfattar fotografier, föremål och möbler insamlade under främst 1930-talet. Merparten av föremålen är enkla, vardagliga bruksföremål som använts under 1800-talets andra hälft. Vi har också en liten samling tändstickskonst, som Carl Asker donerat. Det är passande eftersom vi en gång i tiden hade världens största tändsticksfabrik i Tidaholm!
Bilderna finns att se digitalt via flickr-albumet Carl Asker fotosamling Länk till annan webbplats.
Signe Lidwalls foto- och föremålssamling
Signe Lidwall donerade sina privata fotoalbum till Tidaholms museum.
Singe Lidwall tog över AD Lidwalls fotografi-Ateljéer 1921, innan hade hennnes mamma Mivis och pappa Adolf Lidwall drivit den. Familjen Lidwalls fotografier är en värdefull skatt som ger oss insyn i hur livet gestaltades för ca. 150-100 år sedan. Boken "Hundar för hundra år sedan" är baserad på Familjen Lidwalls men främst Signe Lidwalls fotografier.
Bilderna finns att se digitalt via flickr-albumet Signe Lidwalls fotosamling Länk till annan webbplats.
Pontus Nilszéns donation - Varolas lanthandel
Nilszéns Lanthandel lades ner 1971 och hade då funnits i Sandåsen- Varola, utanför Skövde sedan i slutet av 1800-talet. När affären lades ner hade familjen Nilszén kvar en mängd föremål från den gamla lanthandelns tidevarv.
1987 startades lanthandel muséet och många har sedan dess besökt Nilszéns Lanthandels museum. 2007 gjorde sonen Stefan Nilzen boken "Lanthandeln i hjärtat- en lanthandlarson i Västergötland berättar. Boken säljs bland annat på Skansen, Nordiska museet och såklart även här på Tidaholms museum.