Museum

header barnens hus

Tidaholms museum har permanenta utställningar som handlar om hur industristaden Tidaholm byggs upp. En gång var Vulcans tändsticksfabrik störst i världen. I Tidaholm byggdes bilar, brandbilar och lastbilar för långt över 100 år sedan. Kom och upplev våra permanenta utställningar på Tidaholms museum. På länkarna nedan kan du läsa mera om dem.

The permanent exhibitions of Tidaholm´s Museum focuses on the history of industrialisation. Here in Tidaholm it occured from about 1860-1920. Once the matchfactory "Vulcan" in Tidaholm was the largest producer of matches in the entire world. The town is also famous for it´s cars and other vehicles that were manufactured here in the beginning of the 1900th century. They are in beautiful condition and at display at the museum.

Öppettider

Öppettider 15 juni - 15 augusti

Måndag:

10.00-17.00

Tisdag:

10.00-17.00

Onsdag:

10.00-17.00

Torsdag:

10.00-17.00

Fredag:

10.00-17.00

Lördag:

11.00-15.00

Söndag:

11.00-15.00


 

Avvikande Öppettider:

2024

21/6

STÄNGT - Midsommarafton

22/6

STÄNGT - MidsommardagenGuidade turer under sommaren 2024

Under sommaren 2024 kommer vi exklusivt att erbjuda en guidad tur genom våra utställningar klockan 11.00 varje onsdag samt lördag.
Första turen 3/7, sista turen 14/8.
Denna tur ingår i det ordinära entrépriset.

Boka din plats för dessa turer via Rbok. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Pris

Entrépriser

Barn 0-17 år

fri entré

Vuxen (från 18 år)

70 kr

Årskort Vuxen (från 18 år)

140 kr

Grupp (mer än 30 personer)

50 kr/person

Grund- och gymnasieskola (Tidaholms kommun)

fri entré

Priser föreläsningar och visningar

Visning museet eller Turbinhusön

800 kr (under ordinarie öppettid)

Visning museet eller Turbinhusön

1500 kr (utanför ordinarie öppettid)

Visning utanför tätorten

1500 kr

Stadsvandring

1500 kr

Grund- och gymnasieskola
(Tidaholms kommun)

Fri entré

Grund- och gymnasieksola
(utanför kommunen)

600 kr (max 30 personer)

Föreläsningar


Föreläsning

1500 kr

Föreläsning utanför museets lokaler

2000 kr

Reseersättning

25 kr/mil

Rabatter

Ledsagare, guider, busschaufförer, lärare, fritidsledare med grupp fri entré
Tillsvidareanställd personal i kultur- och fritidsförvaltningen 50 % på årskort
Medlemmar i Tidaholms hembygdsförening 50 % på årskort
Kulturarvskort 50 % rabatt på entré för museet
Kort Sveriges museer fri entré

Övriga priser

Framtagning av uppgifter ur museiarkivet
Nytt pris 1 timme gratis, efterföljande timmar 400 kr per timme (efter överenskommelse)

Betalsätt:

Vi tar emot Mastercard och Visakort, samt kontant och Swish.

Barn & Skola

Besök oss med förskolegruppen eller klassen.

Museets viktigaste målgrupp är barn och unga! Vi tar emot grupper från skolor och förskolor under hela året. I vårt utbud finns basutställningen som berättar om Tidaholms historia. Vi kan berätta om Vulcan, Bruket, bilarna och tändstickorna. Dessutom finns de tillfälliga utställningar med vitt skilda teman. Kring dem skapar vi programverksamhet och visningar. Håll utkik och se om något passar!

Förutom detta gör vi gärna skräddarsydda visningar. Det kan till exempel handla om Tidaholms medeltida historia, om att besöka våra föremålsmagasin med mera.

 

Så levde vi förr

Varje höst bjuds skolornas förstaklassare in till "Så levde vi förr" för att under en dag tillsammans med våra pedagoger leva som för ca 100 år sedan. En av smedstugorna på Turbinhusön är projektets hemvist och där får eleverna, iklädda tidstypiska kläder, lära sig att kärna smör, hugga ved, tälja barkbåtar, skala rotfrukter och koka soppa på levande eld.

Permanenta utställningar

Industristaden Tidaholms historia

Tidaholm är en ung stad, bara drygt 100 år gammal. Om inte Vulcans Tändsticksfabrik hade grundats här 1868, hade orten kanske förblivit en större lantegendom. Nu blev det istället en framgångssaga. Fabriken blev världens största tändsticksfabrik och den ligger kvar här än och heter Swedish Match. Vår basutställning berättar om den snabbväxande orten, om industrialiseringen, om det hårda och lågavlönade arbetet på tändsticksfabriken. Vårt fokus ligger på arbetarnas historia, särskilt på kvinnorna och barnen som utförde det farligaste arbetet på fabriken. Vi brukar börja våra visningar med en film där Sven Wolter är berättare. Man kan efter filmen gå och upptäcka den mångfacetterade basutställningen på egen hand men boka gärna någon av våra kunniga gudier för att få fördjupning och mera kunskap. De anpassar nivån efter sällskapets önskemål.

I vår basutställning finns gamla miljöer från Tidaholm, en lanthandel från Varola, Ståhls mopeder (5 st), en fullt fungerande industrismedja från den tid då museets byggnad var en del av Vulcan och till sist men inte minst intressant en fängelsecell, exakt uppbyggd så som de ser ut idag på Tidaholmsanstalten.

Invid cellen finns sedan hösten 2014 en ny del i basutställningen - polismuseet. Här samsas Tidaholms kriminalhistoria med föremål laddade med spännande berättelser. Polismuseet kan t ex locka med Sölving Holmströms arbetsväska, full med allt det en mästertjuv behövde omkring 1970, och de störar som 1855 omgärdade Jonas Falks avrättningsplats.

Tidaholms bruks bilar

Mellan åren 1903 och 1934 tillverkades ca 1000 fordon vid Tidaholms Bruk. Hos oss kan ni se nio av dem i museets C-magasin.

Den fantastiska historien om Tidaholms Bruks tillverkning av lastbilar, bussar, brandbilar och andra tyngre bruksfordon startade redan 1903. Kreativa ingenjörer och skickliga hantverkare satte Tidaholms på den bilhistoriska kartan. Tidaholmarna, som bilarna populärt kallas, spreds över hela Sverige och t o m till Oslo och St Petersburg.

Vulcans tändsticksfabriks gamla smedja

Vulcans smedja byggdes 1871 och var ursprungligen en del av Vulcans tändsticksfabrik. I smedjan kan du fortfarande se hur det såg ut runt år 1900 när de tillverkade delar till tändsticksmaskiner.

Smedjan är fortfarande i bruk och Studieförbundet Vuxenskolan i Tidaholm anordnar kurser där man får lära sig att smida.

2022-2023 så har det varit Smides-SM i Vulcans smedja i tre klasser, Öppen klass, Gesällklass, Mästarklass.

Ett besök till Smedjan är som att kliva bak i tiden, helt klart en upplevselse man inte får missa vid ett besök.

Tillfällig utställning

Vi presenterar nu stolt en hyllningsutställning till en av Sveriges mest ikoniska rockabillyartister - Eddie Meduza. Invigd i samband med den pulserande Meduzafestivalen under den första helgen i maj, välkomnar vi dig att utforska och fördjupa dig i en unik resa genom Meduzas liv och musikaliska arv.

Under hela sommaren kan besökare njuta av en intim och personlig inblick i Eddie Meduzas värld. Den tillfälliga utställningen ger dig möjlighet att komma nära legenden själv genom en samling av hans mest ikoniska föremål och minnen. Från hans älskade gitarrer till den klassiska skinnpajen som tillhörde Errol, foton från hans karriär, autografer, tidningsklipp, kassettband och LP-skivor - varje artefakt berättar en unik historia om en av landets mest färgstarka musikfigurer.

För den ultimata souveniren erbjuder vår butik ett exklusivt sortiment av tillhörande t-shirts och souvenirer, så att du kan ta med dig en bit av Meduzas arv hem.

Oavsett om du är en trogen fan eller nyfiken på att upptäcka en av Sveriges mest legendariska musikprofiler, är vår Eddie Meduza-utställning ett måste för alla musikälskare och kulturälskare.

NYHET - Mysterieboxen - Museimysterier

Mysterievandring i Tidaholm

En gång var det en fabriksarbeterska på tändsticksfabriken Vulcan som skrev en dikt som kom ut över världen i en tändsticksask. Kan den finnas någonstans på museet, i kyrkan eller någon annanstans i staden? Hjälp oss lösa gåtan med den försvunna dikten.

Välkommen till Tidaholms museum och vår mysterievandring!

Det hela går ut på att du köper en mysteriebox på Tidaholms museum. I den finns det ett antal frågor, rebusar och en karta som vägleder dig genom mysteriet.

Boxen kostar 150 kr. Gå gärna tillsammans med kompisar eller din familj.

Diplom till alla som löst mysteriet.

Vill du läsa mer om museimysterierna hittar du det här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Tidaholms museum


Telefon: 0502-60 62 08

E-post: tidaholms.museum@tidaholm.se

Besök: Vulcans väg 5

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:18 juni 2024