Utställningar

Tidaholms museum har permanenta utställningar som handlar om hur industristaden Tidaholm byggs upp. En gång var Vulcans tändsticksfabrik störst i världen. I Tidaholm byggdes bilar, brandbilar och lastbilar för långt över 100 år sedan. Kom och upplev våra permanenta och tillfälliga utställningar på Tidaholms museum. På länkarna nedan kan du läsa mera om dem...

The permanent exhibitions of Tidaholm´s Museum focuses on the history of industrialisation. Here in Tidaholm it occured from about 1860-1920. Once the matchfactory "Vulcan" in Tidaholm was the largest producer of matches in the entire world. The town is also famous for it´s cars and other vehicles that were manufactured here in the beginning of the 1900th century. They are in beautiful condition and at display at the museum. Besides - several of them are still functioning. Apart from the permanent exhibitions we have several temporary exhibitions at our museum. Read more about the exhibitions below...

Kommande utställningar

Pepparkaksutställning och Lucia i smedjan

12/12-13/1


Stämningsfullt luciafirande i smedjan

Tidaholms lucia och Kulturskolan har konsert i smedjan, försäljning av karameller i lanthandeln och pepparkakshustävlingen avgörs.

Program för kvällen:

Kl 17.30 - 18.30 Per Wahlström väger upp och säljer karameller i Varolas lanthandel.

Kl 18.30 Vinnare av pepparkakshustävlingen utses.

Kl 19.00 Tidaholms lucia och Kulturskolan har en stämningsfull konsert i smedjan.

Biljetter:

Biljetter kan köpas på Tidaholms museum/turistbyrå. Först till kvarn, begränsat antal platser (150). Glögg och pepparkakor ingår i priset.

Vuxen/Pensionär/Student, 40 kr

7-18 år, 20 kr

Barn under 7 år, gratis.

Det är ok att lägga undan biljetter.

Gör du Tidaholms vackraste eller roligaste pepparkakshus ?
Torsdagen den 12 december 2019 i samband med vårt Luciafirande presenteras vinnarna i pepparkakshustävlingen på Tidaholms museum.
Är det din familj, dina vänner, dina arbetskamrater, din skola eller kanske din
förening som vinner!?

Ni har fortfarande god tid på er att fundera på vad för slags pepparkakshus ni vill bygga. Senast den 10 december 2019 vill vi ha in era bidrag till Tidaholms museum.

Har du oerhört svårt att skiljas från ditt hus över jul så kan vi fotografera ditt bidrag.
Så sätt igång och fundera på vad du ska bygga!


Permanenta utställningar

Industristaden Tidaholms historia

Tidaholm är en ung stad, bara drygt 100 år gammal. Om inte Vulcans Tändsticksfabrik hade grundats här 1868, hade orten kanske förblivit en större lantegendom. Nu blev det istället en framgångssaga. Fabriken blev världens största tändsticksfabrik och den ligger kvar här än och heter Swedish Match. Vår basutställning berättar om den snabbväxande orten, om industrialiseringen, om det hårda och lågavlönade arbetet på tändsticksfabriken. Vårt fokus ligger på arbetarnas historia, särskilt på kvinnorna och barnen som utförde det farligaste arbetet på fabriken. Vi brukar börja våra visningar med en film där Sven Wolter är berättare. Man kan efter filmen gå och upptäcka den mångfacetterade basutställningen på egen hand men boka gärna någon av våra kunniga gudier för att få fördjupning och mera kunskap. De anpassar nivån efter sällskapets önskemål.

I vår basutställning finns gamla miljöer från Tidaholm, en lanthandel från Varola, Ståhls mopeder (5 st), en fullt fungerande industrismedja från den tid då museets byggnad var en del av Vulcan och till sist men inte minst intressant en fängelsecell, exakt uppbyggd så som de ser ut idag på Tidaholmsanstalten.

Invid cellen finns sedan hösten 2014 en ny del i basutställningen - polismuseet. Här samsas Tidaholms kriminalhistoria med föremål laddade med spännande berättelser. Polismuseet kan t ex locka med Sölving Holmströms arbetsväska, full med allt det en mästertjuv behövde omkring 1970, och de störar som 1855 omgärdade Jonas Falks avrättningsplats.

Tidaholms bruks bilar

Mellan åren 1903 och 1934 tillverkades ca 1000 fordon vid Tidaholms Bruk. Hos oss kan ni se nio av dem i museets C-magasin.

Den fantastiska historien om Tidaholms Bruks tillverkning av lastbilar, bussar, brandbilar och andra tyngre bruksfordon startade redan 1903. Kreativa ingenjörer och skickliga hantverkare satte Tidaholms på den bilhistoriska kartan. Tidaholmarna, som bilarna populärt kallas, spreds över hela Sverige och t o m till Oslo och St Petersburg.

Kom till oss för att lära dig mer om biltillverkningen, dess mot- och framgångar och tidiga tekniska innovationer. Boka gärna en visning med vår pedagog Kjell-Åke Storm.

Vulcans tändsticksfabriks gamla smedja

Tidaholms museum är inhyst i industrihistorien. I vårt museum finns den smedja, som en gång handsmidde maskindelarna till Vulcans tändsticksfabrik. Vår smedja, är i sig väl värd ett besök!

Pågående utställningar

Människan och järnet- en utställning som aldrig rostar

Del 1 och 2

Utställningsobjekt

Utställningen "Människan och järnet- en kärlekshistoria som aldrig rostar, del 1 " belyser järn ur arkeologisk, historisk och ekonomiskt betydelse. Den visar också upp en hel del oväntad fakta om järn och smide. Bland annat så får du veta att järn finns i jordens yttre skorpa, i jordens glödheta mitt och faktiskt även innuti dig! För det är järn i form av hemaglobin som transporterar syret i ditt blod!

Del 2 av utställningen invigdes sommaren 2019. Denna del är en uppföljning av järnet under 1900-talets industrihistoria. Hur påverkade järnet kvinnorna? De är ofta osynliga i historien eftersom de till största delen arbetade hemma. Industrialismen och järnets genomslag gör dock stor skillnad. Vi tar oss en titt på bland annat vedpisen som gör succé. Den underlättar verkligen vardagen och matlagningen.

Du får också lära dig lite om medeltida järnmode och nutida järnkuriosa.

Utställningen innehåller också lekfulla filmer och lärorika "prova-på- moment" för barn. Det handlar om magnetism, kompasser och jordens magnetiska kraftfält.

I utställningen “Hundar för hundra år sedan” möter du hundar som levt sida vid sida med människor för 100 år sedan. Utställningen utgörs till stor del av Signe Lidwalls privata fotografier vilket ger en fin närhet till både hundar och till hur vardagen kunde gestalta sig för 100 år sedan. Jacko, Molly, Putte, Nero, Tuss, Bell, Pallas och Nero är några av de hundar som du kommer att få träffa om du kommer hit!

Inför sommaren 2019 har vi på önskemål från våra besökare tagit fram vykort på de populäraste motiven. De finns nu att köpa i vår butik!

*Utställningen ” Hundar för hundra år ur sedan” är baserad på olika fotosamlingar som Tidaholms museum äger. I Hundar för hundra år sedan, gör vi fotografiska nedslag, med fokus på hundar, främst i Signe Lidwalls fotosamling men även fotografier från Carl G. Petterssons samling, finns representerade i denna utställning. Tidaholms museum har förutom fotograferna i våra egna samligar, använt oss av fotografier och glasplåtar som hör till Tidaholms museum men som förvaras i kylrum på Västergötlands museum.

Utsällningen pågår fram till 1 januari 2020. Svenska Kennelklubben i Stockholm kommer att få låna utställningen och det börjar att visa utställningen den 15 januari 2020.


Sidansvarig:

Senast uppdaterad:9 december 2019