Utställningar

Basutställningen och Bilutställningen är permanenta utställningar.  Basutställningen berättar om det hårda och lågavlönade arbetet  i den tidiga instustristaden Tidaholm.

I Bilutställningen har vi våra unika fordon tillverkade på Tidaholms bruk.  Klingvallsbussen, med flera fordon går fortfarande att köra.

 Just nu pågår Människan och järnet, en tillfällig utställning  som fokuserar på tidig järntillverkning och Tidaholms tidiga järnhistoria, industrihistoria och smide.

Utställningen The doors visar dörrar från Tidaholms musuems samling.
Den äldsta är mycket vacker med järnsmide på och ca. 800 år.

Den 31 maj 2018, invigs fotoustsällningen Hundar för hundra år sedan som handlar om den kvinnliga fotografen Signe Lidwall och hennes hundar.
Varmt välkomna till Tidaholms museum!

Basutställningen om Tidaholms historia

Tidaholm är en ung stad, bara drygt 100 år gammal. Om inte Vulcans Tändsticksfabrik hade grundats här 1868, hade orten kanske förblivit en större lantegendom. Nu blev det istället en framgångssaga. Fabriken blev världens största tändsticksfabrik och den ligger kvar här än och heter Swedish Match. Vår basutställning berättar om den snabbväxande orten, om industrialiseringen, om det hårda och lågavlönade arbetet på tändsticksfabriken. Vårt fokus ligger på arbetarnas historia, särskilt på kvinnorna och barnen som utförde det farligaste arbetet på fabriken.

Här finns också miljöer från Tidaholm, en lanthandel från Varola, Ståhls mopeder (5 st), en fullt fungerande industrismedja från den tid då museets byggnad var en del av Vulcan och till sist men inte minst intressant en fängelsecell, exakt uppbyggd så som de ser ut idag på Tidaholmsanstalten. Invid cellen finns sedan hösten 2014 en ny del i basutställningen - polismuseet. Här samsas Tidaholms kriminalhistoria med föremål laddade med spännande berättelser. Polismuseet kan t ex locka med Sölving Holmströms arbetsväska, full med allt det en mästertjuv behövde omkring 1970, och de störar som 1855 omgärdade Jonas Falks avrättningsplats.

Bilarna

Mellan åren 1903 och 1934 tillverkades ca 1000 fordon vid Tidaholms Bruk. Hos oss kan ni se nio av dem i museets C-magasin.

Den fantastiska historien om Tidaholms Bruks tillverkning av lastbilar, bussar, brandbilar och andra tyngre bruksfordon startade redan 1903. Kreativa ingenjörer och skickliga hantverkare satte Tidaholms på den bilhistoriska kartan. Tidaholmarna, som bilarna populärt kallas, spreds över hela Sverige och t o m till Oslo och St Petersburg.

Kom till oss för att lära dig mer om biltillverkningen, dess mot- och framgångar och tidiga tekniska innovationer. Boka gärna en visning med vår pedagog Kjell-Åke Storm.

Människan och järnet

30 November 2017 - 31 december 2018

Utställningen Människan och järnet- en kärlekshistoria som aldrig
rostar belyser järn ur arkeologisk, historisk och ekonomiskt betydelse.

Den visar också upp en hel del oväntad fakta om järn och smide.
Tidaholms museum har en fantastisk industrismedja som en gång var en del av världens största tändsticksfabrik – Vulcan.

Smedjan används fortfarande och har varit i bruk sedan 1870. För Tidaholm spelar järnet och smidet en avgörande roll för industriernas framgång.

The Doors

- en utställning om dörrar med avstamp i Tidaholms museums samling

Kom och se vår utställning och våra vackra dörrar, en del med handsmidda detaljer från smedjan som finns i Tidaholms museum.

31 maj - 31 december "Hundar för hundra år sedan"

Den 31 maj 2018 invigs fotografiutställningen "Hundar för hundra år sedan”.

Fotografierna är tagna av Signe Lidwall (1881-1951) som var en stor hundälskare tillika skicklig fotograf.

Utställningen är ett måste för alla som älskar svartvita fotografier och hundar!

Fotografierna vittnar i Signes privata album om en stor passion for det fotografiska arbetet. Det privata blandas med offentliga uppdrag. Med sin kamera och sina hundar går Signe på strövtåg, vilket gör att livet gestaltas på ett nära, vardagligt och inte allt för högtidligt vis. Konstrasten är stor till de för tidan rådande idealet att avbildas stramt och högtidligt, på porträttfotografier.

Fotografierna vittnar om att hunden redan då var en kär familjemedlem.Hundar av olika slag är ofta avbildade vid familjehögtider och ibland fotograferar Signe andras hundar vid mer offentliga uppdrag.

Det finns en naturlighet och en närhet i fotografierna som krymper avståndet i tid och rum.

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:31 maj 2018