Utställningar

Tidaholms museum har permanenta utställningar som handlar om hur industristaden Tidaholm byggs upp. En gång var Vulcans tändsticksfabrik störst i världen. I Tidaholm byggdes bilar, brandbildar och lastbildar för långt över 100 år sedan. Kom och upplev våra permanenta och tillfälliga utställningar på Tidaholms museum. På länkarna nedan kan du läsa mera om dem...

The permanent exhibitions of Tidaholm´s Museum focuses on the history of industrialisation. Here in Tidaholm it occured from about 1860-1920. Once the matchfactory "Vulcan" in Tidaholm was the largest producer of matches in the entire world. The town is also famous for it´s cars and other vehicles that were manufactured here in the beginning of the 1900th century. They are in beautiful condition and at display at the museum. Besides - several of them are still functioning. Apart from the permanent exhibitions we have several temporary exhibitions at our museum. Read more about the exhibitions below...

Permanenta utställningar

Industristaden Tidaholms historia

Tidaholm är en ung stad, bara drygt 100 år gammal. Om inte Vulcans Tändsticksfabrik hade grundats här 1868, hade orten kanske förblivit en större lantegendom. Nu blev det istället en framgångssaga. Fabriken blev världens största tändsticksfabrik och den ligger kvar här än och heter Swedish Match. Vår basutställning berättar om den snabbväxande orten, om industrialiseringen, om det hårda och lågavlönade arbetet på tändsticksfabriken. Vårt fokus ligger på arbetarnas historia, särskilt på kvinnorna och barnen som utförde det farligaste arbetet på fabriken. Vi brukar börja våra visningar med en film där Sven Wolter är berättare. Man kan efter filmen gå och upptäcka den mångfacetterade basutställningen på egen hand men boka gärna någon av våra kunniga gudier för att få fördjupning och mera kunskap. De anpassar nivån efter sällskapets önskemål.

I vår basutställning finns gamla miljöer från Tidaholm, en lanthandel från Varola, Ståhls mopeder (5 st), en fullt fungerande industrismedja från den tid då museets byggnad var en del av Vulcan och till sist men inte minst intressant en fängelsecell, exakt uppbyggd så som de ser ut idag på Tidaholmsanstalten.

Invid cellen finns sedan hösten 2014 en ny del i basutställningen - polismuseet. Här samsas Tidaholms kriminalhistoria med föremål laddade med spännande berättelser. Polismuseet kan t ex locka med Sölving Holmströms arbetsväska, full med allt det en mästertjuv behövde omkring 1970, och de störar som 1855 omgärdade Jonas Falks avrättningsplats.

Tidaholms bruks bilar

Mellan åren 1903 och 1934 tillverkades ca 1000 fordon vid Tidaholms Bruk. Hos oss kan ni se nio av dem i museets C-magasin.

Den fantastiska historien om Tidaholms Bruks tillverkning av lastbilar, bussar, brandbilar och andra tyngre bruksfordon startade redan 1903. Kreativa ingenjörer och skickliga hantverkare satte Tidaholms på den bilhistoriska kartan. Tidaholmarna, som bilarna populärt kallas, spreds över hela Sverige och t o m till Oslo och St Petersburg.

Kom till oss för att lära dig mer om biltillverkningen, dess mot- och framgångar och tidiga tekniska innovationer. Boka gärna en visning med vår pedagog Kjell-Åke Storm.

Pågående utställningar

Människan och järnet

30 November 2017 - 31 december 2018 


Utställningen "Människan och järnet- en kärlekshistoria som aldrig rostar" belyser järn ur arkeologisk, historisk och ekonomiskt betydelse.

Den visar också upp en hel del oväntad fakta om järn och smide. Tidaholms museum har en fantastisk industrismedja som en gång var en del av världens största tändsticksfabrik – Vulcan.

Smedjan används fortfarande och har varit i bruk sedan 1870. För Tidaholm spelar järnet och smidet en avgörande roll för industriernas framgång.

The Doors

till den 2 september 2018

En utställning om dörrar med avstamp i Tidaholms museums samling.

Kom och se vår utställning och våra vackra dörrar, just de här gångjärnen på bilden har handsmidda detaljer som smitts i smedjan på Tidaholms museum.

Hundar för hundra år sedan

31 maj - 31 december

Den 31 maj 2018 invigdes fotografiutställningen "Hundar för hundra år sedan”. Fotografierna är tagna av Signe Lidwall (1881-1951) som var en stor hundälskare tillika skicklig fotograf.

Flera hundar i Tidaholm fick för hundra år sedan följa med övriga familjemedlemmar och bli avporträtterade i AD Lidwalls fotografi-atelier. (Det är en franskinspirerad stavning på firmanamnet AD Lidwalls, eftersom fotografiets upptäckt  till stora delar härrör till Frankrike och eftersom AD Lidwalls startade innan den svenska stavningsreformen 1906.) Signe Lidwall porträttfotograferar sina och andras  hundar i sin fotoateljé.

Hon fotograferar också på egna resor, strövtåg och utflykter. Det finns en naturlighet och en närhet i fotografierna som krymper avståndet i tid och rum. Samtidigt som fotografierna kunde varit tagna idag, eftersom hundarna i så hög utstäckning då liksom nu, är självklara familjemedlemmar, är det ändå påtagligt att det gått 100 och ibland 150 år, sedan de togs. Det märks på kläder, husgeråd, växter, teknik mm. 

Det är intressant hur mycket annat man får syn på, när man som vi, så konsekvent sökt efter hundar i våra och Västergötlands museums samlingar. För dig som tycker om samhällsutveckling, historia och hur livet gestaltade sig i olika samhällsklasser finns mycket att upptäcka i utställningen. Förutom ursöta hundar då förstås!

Kommande utställningar

Palmyra – En utställning om ett krigsbrott Invigning 6/9

Den 6 september kl. 18 invigs "Palmyra- en utställning om ett krigbrott" . Eftersom Kulturarvsdagen infaller den 7-9 september passar vi på att ha kick off för detta 30-åriga evenemang kallat kulturarvsdagen på torsdag kväll!

Torsdagen den 6 september kl. 18 kommer vi att prata om både lokala och globala kulturarv på Tidaholms museum. Elisabet Östh inviger utställningen "Palmyra- en utställning om ett krigsbrot"t och berättar i samband med den om ikonoklasm och kulturarvs- förstörelse genom tiderna. Upphovsmannen till utställningen "Palmyra- en utställning om ett krigsbrott" är fotografen Eric Ericson och Hjos f.d. stadsarkitekt PG Ylander. Producent är Maria Setzer på Hjo kommun.

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:14 augusti 2018