Ombyggnation pågår på Tidaholms nya besökscenter - Vulcanen

Ombyggnation pågår, verktyg ligger framme

På Vulcanön mitt i Tidaholm öppnar snart Vulcanen. Tidaholms museum får sällskap av Barnens hus och turistbyrån och tillsammans utgör de tre verksamheterna ett nytt besökscenter. Här blandas historia med lek och görglädje för hela familjen.

– Vulcanen präglas av ett helhetstänk. Vi har jobbat mycket med speglingseffekter mellan de olika delarna i verksamheten. Vår förhoppning är att en familj som kommer hit ska kunna få inspiration i museets utställning för att sedan kunna leva ut dessa i lekar på Barnens hus, säger Antonia Karlsson, chef för besöksenheten.

Museet har varit stängt under vintern eftersom delar av lokalerna, de som tidigare använts för tillfälliga utställningar, byggts om för att inrymma Barnens hus. Basutställningen finns dock kvar och personalen har nu haft möjlighet att se över utställningen.

Barnens hus har varit ett uppskattat besöksmål i många år och den återkommande besökaren kommer att känna igen upplägget, även om flera miljöer är nya.

– Vi vill ha kvar det som gör Barnens hus unikt men samtidigt har vi passat på att förnya. Styrkan i upplägget som Barnens hus alltid haft är att erbjuda öppna miljöer där barnen själva kan styra leken och så är det även här. Vi erbjuder handelsboden, scenen med utklädningskläder och andra temarum men vad som händer där är upp till besökarna. Här ska man kunna släppa loss sin fantasi! säger Antonia Karlsson.

Den tredje i verksamheten, förutom museet och Barnens hus, är Tidaholms turistbyrå. Förhoppningen är att Vulcanen ska vara en naturlig startpunkt för den som besöker Tidaholm.

Öppningsdatum ännu oklart

På grund av pandemin räknar vi inte med att kunna ha någon stor invigning och kommer att öppna på ett sätt som är förenligt med de rekommendationer som finns. I början av mars flyttas dock alla saker över till Vulcanön och vi bygger upp de nya miljöerna. När dessa är klara väntar vi bara på klartecken från nationella och regionala myndigheter innan vi åter slår upp portarna!

För information om öppningen och all annan information kring ett besök är du välkommen att besöka museets sida här på webben.

Kontakt

Antonia Karlsson

Enhetschef för besöksverksamhet

Telefon: 0502-60 61 53

E-post: antonia.karlsson@tidaholm.se