Basutställningens nya brandrum färdigställs

Person som arbetar med innertak på Tidaholms museum

Här sotas "fabrikstaket" som om det drabbats av en eldsvåda. Men lugn, det är bara en idel av berättelsen om den stora branden 1875.

Medan bygget av Barnens hus pågår intill håller vi på att förändra och fixa till i delar av basutställningen. "Brandrummet" är ett av de rum som ska få ny utformning. Utställningen berättar om en av Sveriges värsta industribränder som skedde på Vulcans tändsticksfabrik i Tidaholm.

Asken som tog eld

I askfyllningssalen fylldes tändsticksaskarna för hand. Om en ask fattade eld fick man inte släppa den utan skulle istället hålla den i handen tills man kom till en säker plats.

Branden bröt ut kvart över sex på morgonen. Verkmästare A. Svensson stod och instruerade en flicka när asken i hennes hand fattade eld. Trots att hon höll kvar asken i handen spred sig elden snabbt. Flickan räddades ur byggnaden men det gick sämre för många av hennes kamrater.

Arbetssalen hade bara två utgångar, en i varje kortända. Dörrarna gick inåt. De enda som undkom lågorna var de som hoppade ut genom fönstren.

Åldern okänd på många av de omkomna

Den äldsta av de omkomna var 26 år gammal. På listan över de döda saknas uppgifter om ålder på fjorton av flickorna. Orsaken kan vara att de var så unga att någon raderat födelsedatumen. Från år 1846 var det förbjudet för barn under tolv år att jobba i fabrik. Men det finns uppgifter om att en åttaåring fanns med vid branden. Det är fullt möjligt att fler barn i samma ålder fanns med och att fördelsedatumen raderades för att dölja det.

Välkommen till Tidaholms museum för att ta del av hela berättelsen när vi åter öppnat!

Kontakt

Tidaholms museum

Telefon: 0502-60 61 95

E-post: tidaholms.museum@tidaholm.se