Globala perspektiv med lokala exempel i Tidaholms museums järnutställning del 2

Industrialiseringen omformar hela världen. Tidaholms museum ger er de globala perspektiven med lokala exempel från Tidaholm. Tidaholm är nämligen mer eller mindre ett skolboksexempel på hur industrialismen format en stad! I fortsättningen av utställningen" Människan och järnet" del 2, finns nu också, interaktiva och lärorika "prova-på- moment" för barn. 

Del 2 av utställningen invigdes sommaren 2019. Det är en fortsättning av järnets betydelse för 1900-talets industrihistoria. Industrialiseringen omformade hela världen. Vi ger er de globala perspektiven av järnets betydelse för industrialiserigen. Exemplen är lokala och det är utmärkt eftersom Tidaholm är ett så tydligt exempel på hur industrialismen format en bygd.

I del 2 av "Människan och järnet" går vi också in mera på hur järnet påverkat kvinnornas situation. Kvinnorna är ofta osynliga i historien eftersom de till största delen arbetade hemma men industrialismen och järnets genomslag gör stor skillnad även i hemmen. Vi tar en titt på bland annat vedpisen som verkligen var revolutionerande förbättring i vardagen vad det gäller energibesparing, bakning och matlagningen.

Du får också lära dig lite om medeltida järnmode!? och nutida järnkuriosa.

"Människan och järnet- en kärlekshistoria som aldrig rostar " del 2 innehåller också lekfulla filmer och lärorika "prova-på- moment" för barn. Det handlar om magnetism, kompasser och jordens magnetiska kraftfält.

Kontakt

Tidaholms museum

Telefon: 0502-60 61 95

E-post: tidaholms.museum@tidaholm.se