"Palmyra – En utställning om ett krigsbrott" invigning 6/9, Tidaholms museum

Palmyra- en utställning om ett krigsbrott, är ett av många exempel på hur viktiga kulturarv förstörs som en medveten strategi i krig. Tidaholms museum passar på att inviga denna utställning samtidigt som kulturarvsdagarna äger rum. Den 6 september kl. 18 tjuvstartar vi kulturarvsdagen och berättar om både mytomspunna lokala kuluturarv och flera tusenåriga globala kulturarv. Varmt välkomna!

Den 6 september kl. 18 invigs "Palmyra- en utställning om ett krigbrott" . Eftersom Kulturarvsdagen infaller den 7-9 september passar vi på  att  ha kick off för detta 30-åriga evenemang kallat kulturarvsdagen på torsdag kväll!

Torsdagen den 6 september kl. 18  kommer vi att prata om både lokala och globala kulturarv på Tidaholms museum. Elisabet Östh inviger utställningen "Palmyra- en utställning om ett krigsbrot"t och berättar i samband med den om ikonoklasm och kulturarvs- förstörelse genom tiderna.  Upphovsmannen till  utställningen "Palmyra- en utställning om ett krigsbrott" är fotografen Eric Ericson och  Hjos f.d. stadsarkitekt PG Ylander. Producent är Maria Setzer på Hjo kommun.

- Palmyra är ett av flera kulturarv som drabbats hårt av kriget i Syrien. Vi vill lyfta fram kulturarvets emotionella och symboliska värden samt uppmärksamma situationen i Syrien. Vi vill även belysa den omfattande handeln med så kallade blodsantikviteter – artefakter som finansierar terror, säger Eric Ericson.   

Eftersom Kulturarvsdagarna äger rum den 7-9 september har Tidaholms museum denna kväll också bjudit in arkeolog Martin Toresson som berättar om spännande vetenskapliga möjligheter.  Faktum är att Martin Toresson och Tidaholms museum samarbetar för att kunna göra det möjligt att  scanna marken, där slaget om Gestilren anses ha ägt rum.  Nya vittensmål har kommit fram som stärker  att den möjliga  platsen för slaget vid  Gestilren skulle kunna ligga i Varv. (Gestilren är ett mytomspunnet slag och det finns flera som vill att slaget ska ha ägt rum i just deras trakt.)  Vad är det för nya vittnesmål som kommit fram? Hur gör man egentligen en markscanning? Vad kan man få reda på, vid en sådan?  Kom och hör Martin Toresson berätta mera om Gestilren, markscanning och kontakterna han har med  internationell expertis inom området.

Kontakt

Tidaholms museum

Telefon: 0502-60 61 95

E-post: tidaholms.museum@tidaholm.se