Internationella etikettsamlare på Tidaholms museum

Etiketter från Tidaholms museums samlig

Internationella konässörer uppskattade besök på Tidaholms museum

Etikettsamlare och tändsticksasksamlare från många europeiska länder besökte  Tidaholms museum och Litografiska Akademin torsdagen den 28 juni 2018. Björn Stenberg och Anders Almgren som arrangerade  mötet konstaterar att både besöket på Litografiska Akademin och Tidaholms musuem var mycket uppskattat. Denna dag introducerade Tidholms museum  också en nyhet i basutställningens tändsticksdel. En mycket välgjord akvarellstudie som hör till Tidaholms kommuns konstsamling. Denna studie är gjord av  Adolf Neihoffs 1883, under tiden han utbildade sig till konstnär i Dresden. Adolf Neihoff är en viktig man i Vulcans historia. Han var konstnärlig ledare för den litografiska verkstaden som gjorde etiketterna till tändstickorna på Vulcan. Målningen hänger nu i tändsticksdelen av Tidaholms museums basutställning som ett exempel på hans egna konstnärliga skicklighet. Adolf Neihoff knöt tills sig begåvade konstnärer och grafiker som utvecklade en helt egen estetik. Svenska tändsticksetiketter och dess estetik blev faktiskt en förebild för etiketter i hela världen! Många utländska  tändstickstillverkare lät göra sina etiketter här i Tidaholm!

Efter introduktionsfilmen om Tidaholms grundande, som denna dag var textad på engelska, guidade Per Wahlström de entusiastiska besökarna med focus på Vulcan i basutställningen. Guidningen innefattde även en genomgång i smedjan, i vilken Vulcans imponerande handsmidda maskindelar till tändsticksfabriken finns. När besökarna även fick komma upp i museets kartotek och samling av etiketter var entusiasmen inte att ta miste på. Trots värmen  stannade våra besökare länge, länge där..

Som en extra bonus hade Tidaholms museum lagt upp alla fotografier på Vulcans tändsticksfabrik från Ingemar Karlssons fotodonation som ett bildspel att se i filmsalen. Det var uppskattat.  Flera av besökarna kom tillbaka på eftermiddagen för att handla i museets butik och återse bildspelet,  smedjan och mer av bilarna.

Det var en mycket lyckad dag, vågar vi på museet påstå. Vi hälsar dessa samlare varmt välkomna igen. För tydligen var besöket som Björn Stenberg och Anders Almgren planerat och arrangerat mycket uppskattat. Så pass uppskattat att besökarna bestämde sig för att komma åter om tre år igen. Roligt tycker vi på Tidaholms museum!

Kontakt

Tidaholms Museum

Telefon: 0502-60 61 95

E-post: tidaholms.museum@tidaholm.se

Besök: Vulcanön, Vulcans väg 5

Postadress: 522 30 Tidaholm