Gestilren 2022

Vill du stödja den arkeologiska undersökningen vid Gestilren?

1924 gjordes en märklig upptäckt vid Gestilrenmonumentet i Varv. Där den nya vägen skulle dras såg arbetare flera människoskelett i en grop i marken. Finns det verkligen skelett i gropen och kan de i så fall komma från stupade soldater från det mytomspunna slaget vid Gestilren år 1210?

Gropar hittade

Västsvensk arkeologi

För att få klarhet genomförde Tidaholms museum en markradarundersökning utmed vägen hösten 2020 och kunde konstatera oförklarliga gropar med okänt material. För att få klarhet i vad som döljer sig i groparna vill Tidaholms museum tillsammans med Västergötlands museum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Västsvensk arkeologi Öppnas i nytt fönster. utföra en arkeologisk utgrävning på platsen försommaren 2022.

Bakgrund till projektet

I historiska källor nämns slaget vid Gestilren 1210 där erikska och sverkerska styrkor drabbade samman. Platsen för Gestilren är omdiskuterad, men skelettdelar som påträffas långt från en kristen begravningsplats skulle kunna utgöra spår efter mänskliga kroppar som begravts i närheten av en slagplats. Men groparna kan mycket väl ”bara” innehålla byggnadsmaterial efter vägomläggningen och vi kan inte garantera att det finns lämningar efter människor. Men vi vill ta reda på vad som finns i groparna. Kan det finnas någon sanningshalt i de utsagor som pekar på en sammandrabbning mellan 1200-talets makthavare? Vi får se!

Vill du vara med?

Äldre karta Gestilren

Nu har du möjlighet att vara med och förverkliga utgrävningen vid Gestilren!

Sammantaget behövs 170 000 kr till arkeologernas löner, grävmaskin, analyser m.m. Länsförsäkringar Skaraborg har redan gått in med stöd till projektet, men ytterligare bidrag krävs för att vi ska kunna sätta spaden i marken. Vi hoppas att du som är intresserad av att stödja forskningsinsatsen vill bidra med en stor eller liten peng. Allt är välkommet!

Se projektfilmen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., 1 min.

Swishnummer och kod:

Äldre karta Gestilren

Mer om markradaren

Intresserad av markradarundersökningens resultat? Läs här:

Kontakt

Frågor kan sändas till:
anja.praesto@tidaholm.se

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:4 april 2022