Joakim Hansén

Konstverk av Agneta Andersson

Om konstnären

Joakim Hansén är född 1953 i Stockholm och uppvuxen i ett konstnärshem i söderförorten Bagarmossen. Kontrasten mellan det kulturella hemmet och gängen på gatan bildade den spänning och miljö som ligger till grund för hans konstnärskap. Förmågan att kunna teckna och måla var som att äga en trollstav och han bestämde sig redan vid 7 års ålder att bli konstnär.

Joakim började som, vad man idag skulle kalla, klottrare i slutet av 60-talet, långt innan graffitin ens hade kommit till Sverige. Han och kompisarna vände på de stora reklamskyltarna i tunnelbanan och målade på baksidan. Efter formella konststudier på 70-talet blev storstadslivet hans nästa skola. Han skapade posters för olika rock-och jazzfestivaler, Moderna museet och olika jeansmärken. Han målade väggmålningar för olika nattklubbar, restauranger, barer och hotell. Han gjorde även stora målningar till en scenografi för Cullbergbaletten.

Hans talang upptäcktes av ägaren till den då trendiga punkskobutiken Sko-Uno på Gamla Brogatan, den tidens motsvarigheten till Londons Carnaby Street. Där skapade han butikens logotype, interiör och affischer. Han fick även uppdrag att måla fritt på flera väggar och butiker längs med Gamla Brogatan.

Det ena ledde till det andra och snart jobbade han med att inreda Stockholms första skateboard-hall, New Sport House, i en nedlagd biograf på Högbergsgatan på Södermalm. Ägarna till Gröna Lund hittade dit för att deras ungar åkte skateboard vilket resulterade i att han sedan 1978 arbetar för nöjesfältet med konstnärliga uppdrag. På Gröna Lund har han skapat allt från byggnader till spännande åkattraktioner till miljöskapande muralmålningar, allt i syfte att förhöja besökarens känsla.

Under tidigt 80-tal målade han tillsammans med konstnär Mats Nilsson väggarna i ett helt trapphus för Raceway, en Hot-rod och Harley Davidson reservdelsfirma som låg på Surbrunnsgatan. Firman heter numera Roffes Raceway och ligger i Västerhaninge.

Som pionjär och inspiratör inom street-art blev Joakim inbjuden 2022 att utföra en stor väggmålning på graffitifestivalen Springbeast i Snösätra. Han har även haft en omfattande utställningsverksamhet i såväl Frankrike, Italien, USA, Belgien, Spanien och Danmark.

Joakim Hanséns fascination för de gamla mästarna och hans närhet till seriernas värld, till graffiti, till storstadens subkulturer skickar deras vibrationer och hetta rakt in i hans myllrande bilder. Hans bildvärld är präglad av referenser till massmedia, sociala medier, politik, konflikter, reklam, serier, videospel och filmer vilka rytmiskt flyter ihop till ett motiv. En ivrig insamling av information belyst av det omedvetnas skuggvärld.

Utställningen under Kulturhelg Tidaholm 2024 är retrospektiv och visar målningar på duk i olika format samt konsttryck och affischer från 70-talet till nutid.

Teknik: blandteknik, olja och akryl

Instagram Länk till annan webbplats.
Facebook Länk till annan webbplats.

Kontakt

Utställningslokal

Ekebergs Gård

Agnetorp Ekebergs Gård 1

522 94 Tidaholm

Länk till lokalen i Google Maps Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tillgänglighet & faciliteter

Nära parkering, rullstolsvänligt och toalett.

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:12 juli 2024