Turbinhusön

Turbinhusön med Turbinhuset och kaffestugans uteservering, ån Tidan i förgrunden

Turbinhusön är en idyll mitt i Tidaholms centrum vid ån Tidans strand med en väl bevarad kulturmiljö. Ön är ett omtyckt område för promenader med sin långa strandpromenad och vackra planteringar. Sommartid fylls kulturbyggnaderna med aktiviteter, utställningar och servering.

Kaffestugan

När du besöker Kaffestugan kan du fika inne i cafét som rymms i en av smedstugorna från 1800-talet. Är det fint väder kan du välja att sitta utomhus på den stora härliga uteserveringen som ligger i olika etager längs med det porlande vattnet. Slå dig ner och njut av bakverk, smörgåsar, glass och enklare maträtter.

Nyheter 2018

Denna sommar serverar vi RåFika, veganska alternativ samt häslodrycken Kombucha.

Öppettider 2018

Tidsperiod

Öppettider

1 maj-17 juni

måndag-söndag kl. 11-18

18 juni - 12 augusti

måndag-söndag kl. 10-19

onsdag kl. 10-21

13 augusti - 2 september

måndag-söndag kl. 11-18

8-23 september

lördag & söndag kl. 10-17

Konstnatten

28-30 september

fredag kl. 18-23

lördag kl. 14-01

söndag kl. 11-14

Tidaholms konsthall

Tidaholms konsthall är inhyst i en byggnad som tidigare var ett turbinhus. Byggnaden som gett ön dess namn uppfördes år 1898 vid ån Tidans strand för att driva ett tröskverk på logen som låg på vänstra Tidanstranden vid Järnvägsbron. I turbinhusets bottenvåning fanns i södra rummet två badkar av trä med dusch för allmänna bad. På samma våning åt norr hade sadelmakaren sin verkstad. På andra våningen fanns bostäder. Huset var mycket modernt för sin tid och är idag välbevarat med sin röda tegelfasad, krenelerade gavelkrön och lilla hörntorn.

Byggnaden är renoverad och idag anpassad för utställningsverksamhet. Under vår, sommar och höst visas olika tillfälliga konstutställningar.

Utsällningar 2018

27 april - 6 maj, Utställning av eleverna på Hellidens Folkhögskola

Öppet onsdag, lördag och söndag kl. 13-17

12 maj – 17 juni, Lena Ekman, Ulf Flenberg

Öppet onsdag, lördag och söndag kl. 13-17.
Arrangeras av Tidaholms konstförening

30 juni – 5 augusti, Moa Edlund Andersson, Anna Wilhelmsson, Johan Lindell

Öppet tisdag - söndag kl. 12-17

11 augusti – 9 september, Åsa Holm Jalnefur och Ellinor Johansson

Öppet lördag och söndag kl. 13-17.
Arrangeras av Tidaholms konstförening.

28-30 september, Konstnatten

Öppet fredag kl. 18-23, lördag kl. 14-01, söndag kl. 11-14.

Pysselverkstad

I sommar har vi inrett snickarboden på Turbinhusön till pysselverkstad. Vi bjuder varierat pyssel för barn och unga som vill uttrycka sin skaparglädje. På plats finns pysselkunnig handledning som gärna ger tips och hjälper till. I hyllorna hittar du material som möjliggör pysselvariationer i oändlighet.

Pyssel i Snickarboden

30 juni - 5 augusti

tisdag - söndag kl. 12-17

Pysslet är gratis och behöver inte bokas i förväg.

Kulturmagasinet

Från första början byggdes Kulturmagasinet på Turbinhusön för lagring av jordbruksprodukter, främst spannmål. Magasinet var från början placerat där Tidaholms stadshotell idag ligger. Idag används byggnaden sommartid till verksamheter som konstutställningar samt visning och försäljning av hantverk. Lokala hantverkare och amatörkonstnärer ställer då ut och har försäljning av sina verk. Njut av den fina byggnaden och låt dig inspireras av de fina hantverken.

Konstutställning, hantverksförsäljning och pyssel 2018

30 maj - 2 juni, examensutställning

Onsdag-fredag kl. 14–18, lördag kl. 10-17, Vernissage söndag 27 maj kl. 12-16

Utställning av eleverna som går tredje året på estetiska programmet på Rudbecksgymnasiet. Eleverna kommer ställa ut gafik, skulptur, kroki, teckning, måleri, grafiska illustrationer, animation, serier, textil och andra verk.

6 - 27 juni, konstutställning

onsdag, lördag och söndag kl. 13-17

1 juli - 12 augusti, hantverk - visning och försäljning

tisdag - söndag kl. 12-17

30 juni - 5 augusti, pyssel i Snickarboden

tisdag - söndag kl. 12-17
Pyssel för barn och unga som vill uttrycka sin skaparglädje.

Ingemarstugan

Ingemarsstugan är en av smedstugorna på Turbinhusön och byggdes som en parstuga. Här bodde två familjer i varsitt rum och delade på köket som låg i mitten. Idag är ett rum tillägnat Ingemar Karlsson på Hägnelund som testamenterade hela sitt hem och alla ägodelar till Tidaholms kommun när han gick bort år 2011. Rummet är inrett med Ingemars saker och hans stora bildsamling som består av tusentals fotografier från Tidaholm finns bevarad på Tidaholms museum.

Handelsboden sommaren 2018

I ena andra delen av Ingemarsstugan bedrivs det hantverksförsäljning under sommaren med försäljning av hattar, garnen, keramik, textil mm.

6 juni - 27 juni

onsdag, lördag och söndag kl. 13-17

1 juli - 12 augusti

tisdag - söndag kl. 12-17

Museistugan

De små söta smedstugorna som ligger på Turbinhusön är från sekelskiftet 1700-1800-tal och flera av dem är tidsenligt inredda. I stugorna bodde ursprungligen smeder som arbetade på Tidaholms bruk. Sommartid kan du komma in och se hur det ser ut i smedstugorna.

Museismedstugan är en enkelstuga med uppbyggda miljöer från sekelskiftet i slutet av 1700-talet. En del av stugan skildrar ett fattigt hem och den andra delen ett mer välbärgat hem. Allt från tapeter till stora möbler är tidsenliga och det är möblerat på samma sätt som på den tiden. Religiösa bilder och bilder på kungafamiljen prydde väggarna. Rummen smyckades även med prydnadssaker.

Kontakt

Johanna Andersson

Kultursamordnare

Telefon: 0502-60 61 88

E-post: johanna.andersson@tidaholm.se

Besök: Museigatan, 522 33 Tidaholm

Tillgänglighetsdatabasen: Kaffestugan Turbinhusönlänk till annan webbplats

Tillgänglighetsdatabasen: Konsthallen Turbinhusönlänk till annan webbplats

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:14 september 2018