4-13 augusti: Hästen i konsten (och några andra djur)

Konstutställning av Ingrid Thunström och Inger M. Klahr i Tidaholms konsthall 4-13 augusti.

Konstverk av Ingrid Thunström

Ingrid Thunström

"Hästar är allt"

Ingrid Thunström återupptog sin kärlek till måleriet för sju år sedan, efter en paus på cirka 20 år. Lusten att skapa tog sig uttryck i färgstarka akvareller, ibland kompletterade med torrpastell och fineliners. Hennes kärlek till just detta medium beror främst på de ljusa pigmenten och materialets oförutsägbarhet.

Ingrid börjar sin kreativa process med en bild eller idé i huvudet: "Från huvudet går det till händerna, jag känner linjerna i fingrarna innan jag sätter dem på pappret. Jag skissar det första lagret med akvarellfärg varefter de olika lagren läggs till".

Ingrid vill att hennes verk ska överraska, glädja och få tittarna att må bra. Lyfta upp deras känslor. Lycka och glädje, det behöver vi idag. Ingrid beskriver denna glädjekänsla som en känslomässig tråd som bildas mellan betraktaren och verket. När den kopplingen är gjord faller allting på plats.

Kärleken till djur och i synnerhet hästar är uppenbar i Ingrids verk. De är en ständig inspirationskälla för sin skönhet och styrka, men framför allt för sin raka ärlighet. "En hästs ögon är ett fönster till ditt eget liv". Ingrids hästar är rymligt placerade på papper. I rörelse, energiska och ofta med en följeslagare. Betraktaren får möjlighet att delvis tolka den berättelse de själva ser. Den egna fantasin är viktig i Ingrids verk. På så sätt lämnar hon betraktaren fri.

I konsten inspireras Ingrid av både det förflutna och nuet. Konstnärer som Karl Mortens för sina detaljerade bläckteckningar, Leonardo da Vinci för sina briljant exakta skisser och Monet som genom sina verk förflyttar betraktaren till en lugn och fridfull värld. Alla dessa influenser finns med i Ingrids verk.

Under det kommande året är Ingrids huvudfokus på ett antal utställningar och på att utforska nya typer av medier i sitt arbete, för att lämna ännu mer av sin egen distinkta signatur på den samtida akvarellkonsten.

Ingrid är en av de beskyddande medlemmarna i det internationella hästkonstnärskollektivet Paard Verzameld Collective.

Konstverk av Inger M. Klahr

Inger M. Klahr

Jag bor på landet en mil utanför Tidaholm. Jag arbetar med stengodslera. Vill genom mitt skapande uttrycka det som berör mig väldigt djupt, kärleken till djur och natur framförallt hästarna. Genom hästen vill jag uttrycka vardagen som innefattar både glädje och sorg, såsom livet är. Jag hoppas att dessa känslor avspeglas i mitt skapande, där jag använder hästen istället för mina ord.

Öppettider

4-13 augusti.

Måndag-fredag kl. 10-17, lördag och söndag kl. 11-16.

Vernissage: 4 augusti kl. 17.30-20.

Kontakt

Carola Frej

Telefon: 0502-60 62 06

E-post: carola.frej@tidaholm.se

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:27 februari 2023