- Startsida
- Kultur & fritid
- Kultur & arrangemang
- Utställningar
- 29 april-1 maj: Ut ur Labyrinten
29 april-1 maj: Ut ur Labyrinten

Konstutställning av Torbjörn Samuelsson och Håkan Albeman i Tidaholms konsthall 29 april-1maj.
Vi har känt varandra ända sedan vi gjorde sällskap till simskolan, vi var kanske 6 år gamla. Vi bodde inte i samma stadsdel så vi var egentligen inte lekkamrater men Torbjörns väg till badplatsen i Koma gick genom Körna där Håkan anslöt.
Även om vi levt lite olika liv och bott på skilda orter har vi genom livet hållit kontakten. Vi gick i olika klasser men på skolgården stötte vi ibland samman och fantiserade kring den fantastiska resan genom USA från kust till kust och all musik som vi skulle få höra.
Musiken har varit ett stort gemensamt intresse. Rock, blues, jazz och på senare tid även klassiskt. På 60-talet var Torbjörn alltid välinformerad om den senaste musiken och organiserade postorderköp från USA. Så några veckor efter att skivorna kommit ut kunde vi packa upp paketen och lyssna på det senaste från Amerika.
Karl- Åke Nyström var inte bara konstnär och silversmed utan drev också en förening som hette Labyrinten. Han delade sin stora ateljé och utställningslokal med ett gäng amatörmålare. Bland dom fanns stora personligheter som Stig Lundberg (Kolla) och Hans Augustsson. Så varje tisdag och torsdagskväll samlades man för att arbeta i den rymliga ateljén. Man var till och med så generös så att man lät oss ungdomar ansluta. Det hade naturligtvis stort inflytande att se andra konstnärer arbeta med riktiga konstnärsmaterial och större format. Vi fick också tillfälle att ställa ut tillsammans med övriga medlemmar i labyrinten.
Så ut ur Labyrinten kom vi och även om vi genom livet haft andra yrken så har vi hela tiden parallellt arbetat med konstnärlig verksamhet. Och vi är säkra på att musikens inflytande finns med i våra bilder.

Torbjörn Samuelsson
Född i Tidaholm 1952. Intresset för konst tror jag väcktes på teckningstimmarna i årskurs 7. Läraren Berndt Claesson var mycket inspirerande och intresserad av modern konst och vi fick göra många experiment i DaDaistisk anda.
1970 började jag på Hellidens Folkhögskola och mötte bland annat lärarna Karl-Åke Nyström och Rune Svensson. Jag och Håkan Albeman och några kompisar började måla på kvällstid i Karl-Åkes ateljé/utställningslokal LABYRINTEN. Vi unga inspirerades av labyrintens konstnärer Stig Lundberg, Hans Augustsson, Tage Lindberg, Tage Kristoffersson och Karl-Åke såklart, som fortfarande inspirerar mitt måleri.
Åren 1975-2012 var måleriet sporadiskt med ibland långa uppehåll, det längsta på 14 år. Men från och med 2012 har måleriet blivit mer och mer konstant.

Håkan Albeman
Min tio år äldre syster vann en oljefärgslåda i en teckningstävling. När jag såg henne använda den visste jag att jag ville bli konstnär. På väggarna i mitt barndomshem hängde konstfrämjandets litografier i stället för grindslantar och skeppargubbar. Tiden är sextiotal och Kristian Romares konstprogram tränger in i egna hemmet på Kanalgatan i Tidaholm. På rullbandspelaren hörs Beatles, The Who, Jimi Hendrix men ersätts efterhand med John Coltrane och Miles Davis.
I gymnasiet har jag turen att lära känna konstnären och silversmeden Karl-Åke Nyström som delar ateljé och utställningshall med ett antal amatörer. Jag fick kontakt med en större värld än färglådan i pojkrummet. Under flera år var konsten och måleriet min stora passion. Efterhand tog studierna på arkitektutbildningen större och större plats. Men jag har hela tiden behållit kontakten med ett friare konstnärligt skapande.
I tre år åkte jag buss eller rälsbuss till gymnasiet i Falköping. Bussen rörde sig ut ur skogen och fram mellan landskapets platåberg. Färgerna och ljuset ändrades för varje dag. Det och flera andra landskap har gjort stort intryck och är hela tiden närvarande. De flesta bilderna är målade på Öland där jag har ett sommarhus med ateljé. Men jag har också arbetat i Jönköping, Ölmstad och Bohuslän. Landskapet jag vistas i påverkar mitt arbete men ibland kan en bild vara påbörjad i Bohuslän och bearbetad på Öland och avslutad i Jönköping.
Under livet har jag kommit att arbeta över ett vitt fält, inte bara med arkitektur och måleri utan jag har också en utbildning som keramiker. En så vid verksamhet är naturligtvis på gott och ont, men jag tror på att man kan ta med sig erfarenheter från ett fält och omsätta det i ett annat. Min viktigaste influens är nog musiken men jag har också ett stort intresse för hantverk genom alla tider och över alla världsdelar ofta med inriktning på textil. Mina bilder ligger ofta i gränslandet mellan mönster och bild.
Bilderna har uppkommit i rörelse genom landskapet, på vandring, på cykel eller i bil. Skisserna är enkla, ibland bara ett par ord. Allt måleri sker i ateljén och bilderna föreställer mest sig själva. De är helt impregnerade med musik som alltid är närvarande.
Öppettider
29 april-1 maj kl. 13-16.
Vernissage: lördag kl. 13.