19 augusti-10 september: Gränslandet

Verk av Yvonne Nimar

Konstutställning av Yvonne Nimar i Tidaholms konsthall 19 augusti-10 september.

Utställningen arrangeras av Tidaholms konstförening.

Skulpturerna är både en och många. Unga och gamla. Det är nymfer. Kvinnor. De är könslösa. Det är djur. Hår. Skulpturerna är både ett ansikte och en abstrakt form. Gestalterna finns mellan sömn och vaket tillstånd. De började växa för tusen av år sedan. Från när inlandsisen pressade berget framåt. Slipade ner leran. De dyker. Sitter. Med slutna ögon, knappt öppen mun. Lugna andetag. De finns under och över vattenytan. Med en fågel på pannan. De är i rörelse. I ändring inför ett nytt ansikte. En ny dag. Nya kroppar. Den samma kroppen. Både samtida och uråldriga.

Yvonne Nimar

Yvonne Nimar arbetar främst i sten, glas och lera. Ofta i kombination med varandra. Men också i kombinationer med pigment, bladguld, tyll, glasyr och brons. Glaset formas genom att blåsa luft in i den smältande materian. Andningen är också central i hennes andra skulpturer. I ansiktena. Hur en ung gestalt håller andan… Hur en annan ger ifrån, andas ut. Yvonne Nimar blåser liv i leran. I stenen. I glaset. I bildserien av Yvonne Nimars glasskulpturer visar hon hur handen också ger liv. Hur den i mötet med formerna öppnar upp när den söker sig fram.

I stenen tar hon bort, hugger av. I leran lägger hon på. Trycker på bit för bit. Arbetar i jämn säker takt. En kind växer fram. I mötet mellan läppen och näsan stannar jag upp. Det är så känsligt gjort. En kropp som är både stark och skör. Smal och kraftfull. Grovt huggen och samtidigt detaljerad och intim. I stenen kan du se de olika tekniker som Nimar behärskar. Hur hon tar fram stenens karaktär!

Öppettider

19 augusti-10 september.

Kontakt

Carola Frej

Telefon: 0502-60 62 06

E-post: carola.frej@tidaholm.se

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:14 mars 2023