Turbinhusön

Turbinhusön med Turbinhuset och kaffestugans uteservering, ån Tidan i förgrunden

Turbinhusön är en idyll mitt i Tidaholms centrum vid ån Tidans strand med en väl bevarad kulturmiljö. Ön är ett omtyckt område för promenader med sin långa strandpromenad och vackra planteringar. Sommartid fylls kulturbyggnaderna med aktiviteter, utställningar och servering.

Midsommarafton har verksamheterna, utom Turbinen stängt.

Med reservation för ändringar.

Kaffestugan

När du besöker Kaffestugan kan du fika inne i cafét som rymms i en av smedstugorna från 1800-talet. Är det fint väder kan du välja att sitta utomhus på den stora härliga uteserveringen som ligger i olika etager längs med det porlande vattnet. I Kaffestugan finns ett stort sortiment av glass men även våfflor, bullar, kakor och kaffe.

Kaffestugan öppnar för säsongen vid påsk.

Tidaholms konsthall

Tidaholms konsthall är inhyst i en byggnad som tidigare var ett turbinhus. Byggnaden som gett ön dess namn uppfördes år 1898 vid ån Tidans strand för att driva ett tröskverk på logen som låg på vänstra Tidanstranden vid Järnvägsbron. I turbinhusets bottenvåning fanns i södra rummet två badkar av trä med dusch för allmänna bad. På samma våning åt norr hade sadelmakaren sin verkstad. På andra våningen fanns bostäder. Huset var mycket modernt för sin tid och är idag välbevarat med sin röda tegelfasad, krenelerade gavelkrön och lilla hörntorn.

Byggnaden är renoverad och idag anpassad för utställningsverksamhet. Under vår, sommar och höst visas olika tillfälliga konstutställningar.

10-12 mars

Har du mäns eller?

En stark utställning om våld i nära relation av Maria Alloh, Anna Larsson, Niklas Sjögren, Pia Nilsson och Kajsa Thorén.

Öppet: fredag kl. 18-21, lördag kl. 11-19, söndag kl. 11-15.

Vernissage: fredag kl. 18.

6–10 april

Ego

Utställning av Anna Wilhelmsson. 
Utställningen är en del av Påsk på Turbinhusön.

Öppet: torsdag kl. 16-19, fredag och lördag kl. 10-14, söndag och måndag kl. 11-15.

Vernissage: torsdag kl. 16-19.

29 april-1 maj

Ut ur Labyrinten

Utställning av Torbjörn Samuelsson och Håkan Albeman.

Öppet: kl. 13-16.

Vernissage: 29 april kl. 13.

6–28 maj

WhoCares

Utställning om klimatet och biologisk mångfald av Rolf Olsson.

Öppet: onsdag, lördag och söndag kl. 11-16.

3 juni-2 juli

Fantasi i färg och form

Utställning av Ninni Eriksson och Lisette Friberg.

Öppet: onsdag, lördag och söndag kl. 13-17.

7–30 juli

Lines of life

Utställning av Dana Ingesson.

Öppet: måndag-fredag kl. 10-17, lördag och söndag kl. 11-16.

Vernissage: 7 juli kl. 14-18.

4–13 augusti

Hästen i konsten (och några andra djur)

Utställning av Ingrid Thunström och Inger M. Klahr.

Öppet: måndag-fredag kl. 10-17, lördag och söndag kl. 11-16.

Vernissage: 4 augusti kl. 17.30-20.

19 augusti-10 september

Gränslandet

Utställning av Yvonne Nimar.

22–24 september

Kulturhelg Tidaholm

Öppet: fredag kl. 18-23, lördag kl. 14-23 och söndag kl. 11-14.

2 december

Julstämning på Turbinhusön

Öppet: kl. 10-16.

Pysselverkstad

I sommar har vi inrett snickarboden på Turbinhusön till pysselverkstad. Vi bjuder varierat pyssel för barn och unga som vill uttrycka sin skaparglädje. På plats finns pysselkunnig handledning som gärna ger tips och hjälper till. I hyllorna hittar du material som möjliggör pysselvariationer i oändlighet.

19 juni-13 augusti

Öppet: måndag-fredag kl. 10-17 och lördag-söndag kl. 10-16.

Kulturmagasinet

Från första början byggdes Kulturmagasinet på Turbinhusön för lagring av jordbruksprodukter, främst spannmål. Magasinet var från början placerat där Tidaholms stadshotell idag ligger. Idag används byggnaden sommartid till verksamheter som konstutställningar samt visning och försäljning av hantverk. Lokala hantverkare och amatörkonstnärer ställer då ut och har försäljning av sina verk. Njut av den fina byggnaden och låt dig inspireras av de fina hantverken.

Handelsboden

Handelsboden är en av smedstugorna på Turbinhusön och byggdes som en parstuga. Här bodde två familjer i varsitt rum och delade på köket som låg i mitten.

I stugan bedrivs det hantverksförsäljning under sommaren med försäljning av keramik, textil, betong, hudvårdsprodukter med mera.

Museistugan

De små söta smedstugorna som ligger på Turbinhusön är från sekelskiftet 1700-1800-tal och flera av dem är tidsenligt inredda. I stugorna bodde ursprungligen smeder som arbetade på Tidaholms bruk. Sommartid kan du komma in och se hur det ser ut i smedstugorna.

Museistugan är en enkelstuga med uppbyggda miljöer från sekelskiftet i slutet av 1700-talet. En del av stugan skildrar ett fattigt hem och den andra delen ett mer välbärgat hem. Allt från tapeter till stora möbler är tidsenliga och det är möblerat på samma sätt som på den tiden. Religiösa bilder och bilder på kungafamiljen prydde väggarna. Rummen smyckades även med prydnadssaker.

Turbinen

Hos Turbinen ligger fokus på hantverk och kvalité. I bageriet börjar bakningen tidigt på morgonen och doften av nybakade bullar sprider sig snabbt. Turbinen bakar från grunden och använder sig av äkta råvaror som gärna är ekologiska och närproducerade.

På Turbinen bakas allt i stenugnen som är hjärtat i bageriet. De erbjuder surdegsbröd, tårtor, bullar, kakor, bakverk, smörgåstårtor med mera samt lättare luncher som sallader och pajer. På helgerna anordnas det vid vissa tillfällen bruncher och fikabufféer. Turbinen tar även emot beställningar och gruppbokningar.

Turbinens vackra och unika tegelbyggnad är från 1930-talet och här kan du njuta av god mat och fika. Det finns gott om sittplatser både inomhus och utomhus samt en stor servering precis vid ån.

Konstutställning

Sandra Holst - Somliga somrar saknar jag Länk till annan webbplats.

21 april - 30 juli, 2023

För Sandra Holst är bilden det viktiga, vägen dit kan se mycket olika ut. Hon kombinerar olja, akryl, akvarell och collage med foto och digitalt måleri. Varje bild har en egen resa. Motiven kretsar ofta kring skog, vatten och den lilla människan. Bilderna växer fram ur minnen, stämningar och förhoppningar.

Niklas Sjögren Länk till annan webbplats.

2 augusti – 24 september, 2023

Mitt namn är Niklas Sjögren och jag bor i Tidaholm med min familj. Konsten är för mig en möjlighet att i mötet med andra få till samtal och reflektion. Jag arbetar mestadels i olja men även med kol och akryl. Målandet är ett av mina sätt att vara kreativ, jag skapar även musik och i mitt yrke är jag tatuerare. I mitt målande söker jag ett uttryck som kan ses som både lekfullt och allvarligt på en och samma gång.

Jag målar inte för att tilltala alla, med min konst hoppas jag väcka reaktion och den behöver inte vara positiv. Jag tror att konst berör oavsett om vi uppskattar den eller inte. Men att få föreviga konst som är betydelsefull för bäraren är det mest storslagna med att tatuera. Jag har varit yrkesverksam som tatuerare i mer än femton år och i motsats till motsats till mitt målande handlar tatuerandet om att utföra ett uppdrag som jag genomför i samråde med min kund.

Bruksvilleparken

Midsommarfirande

Midsommarafton 23 juni kl. 15 (dansen startar kl. 15.30)

Traditionsenligt midsommarfirande i Bruksvilleparken. Dansen leds av Sören Frid. Medtag gärna fikakorg. Det bjuds på festis.

Arrangör: Socialdemokraterna Tidaholm

Musik i Bruksvilleparken

Under sex torsdagskvällar i sommar bjuds det på musik från Bruksvilleparkens scen. Uppträdet börjar kl. 19 och håller på ungefär i en timma.

I evenemangskalendern Länk till annan webbplats. på turistbyråns webbsida finns mer information om Musik i Bruksvilleparken 2023.

Torsdag 29 juni kl. 19 - Gordon Gamblers

Gordon Gamblers är ett spelglatt gäng som spelar irländsk musik med varierande ensemble. På repertoaren finns låtar som Wild Rover, Danny Boy, Sky Boat Song och Molly Malone. Med sina 8 musikanter bjuder bandet på olika kombination av flöjt, fiol, dragspel, slagverk, sång, gitarr och bas.

Under Musik i Bruksvilleparken 29 juni deltar Jacob Floryd, Gabriel Djärf, Magnus Hedström, Brita Bromander, Håkan Bülow, Diana Viske, Per Fasting och Johanna Andersson.

Torsdag 6 juli kl. 19 - Staffan Berlin

Staffan Berlin har i över 30 år odlat en passion för irländskt musikspråk och kultur. Han framför sånger på både iriska och engelska, ackompanjerade på gitarr, bouzouki och på den irländska bodhrantrumman. Det blir även historier från Den Gröna ön. Staffan spelar och sjunger också svenska visor av bland annat Bellman, Ruben Nilsson och Allan Edwall, varvat med en och annan överraskning.

Torsdag 20 juli kl. 19 - Herr och Fru Hackspett

Marita och Beppe Viström från Fridene är kända ansikten i Bruksvilleparken då de stått för underhållningen ett flertal gånger. Beppe spelar gitarr och Marita fiol, munspel och mandolin. Sjunger gör de båda i stämsång. I deras repertoarer ryms både visa, schlager, country och folkmusik. Denna sommar kommer publiken att få höra en del av deras nya program om Lill-Babs å Lasse. Det kommer även bli musik från Sven Ingvars repertoar och från andra genrer. Någon "dålig" Göteborgsvits utlovas och givetvis en tävling där publiken får vara med om de vill. En timma med blandad musikalisk kompott.

Torsdag 27 juli kl. 19 - My och Olivia

My Kullsvik och Olivia Lundberg är tillbaka för en repris från 2021, 2022 års succé. En helkväll med ljuv musik, skratt och kluriga ledtrådar som passar för hela familjen.

Torsdag 3 augusti kl. 19 - Línea azul

Línea azul delar musik från hjärtat och enar till harmoni. Mexiko och Sverige förenas i läkande gitarr och sång. Línea azul som betyder blå linje är horisonten och de osynliga linjer som leder oss rätt såsom i stjärnornas konstellationer. Línea azul släppte sitt debutalbum den 7 juni och kommer framföra flera låtar som ännu ej släppts. De kommer att sälja sin CD på plats

Torsdag 10 augusti kl. 19 - Pugs

Pugs är baserade i Tidaholm och Hjo. De spelar covers från 60-talet till idag. Låtar som känns igen men helst inte är standard för coverband. Janis Joplin, Pretenders, Imperiet, Nationalteatern, Petra Marklund, Pugh Rogefeldt, Icona Pop, Miss Li, The Primitives, Mott the Hoople och mycket mer.

Träffpunkt sommar

Träffpunkt sommar i Bruksvilleparken arrangeras vid tre tillfällen i sommar. Vid regn träffas vi i Kyrkans hus. Inträde/fika 40 kr.

Arrangörer: Sensus och Svenska kyrkan Tidaholm

Tisdag 20 juni kl. 14-16 - En salig blandning av sång och musik

Vanessa Andersson, Gergana Andersson och Igge Johansson.

Tisdag 25 juli kl. 14-16 - Musik i sommartid

Nina Wallgren Abrahamsson och Gabriella Murphy.

Tisdag 29 augusti kl. 14-16 - Allsång och quiz med twist

Magnus Hedström, Mats Löwing och Agneta Jungergård.

Kontakt

Johanna Andersson

Enhetschef Kultur

Telefon: 0502-60 61 88

E-post: johanna.andersson@tidaholm.se

Besök: Museigatan, 522 33 Tidaholm

Tillgänglighetsdatabasen: Kaffestugan Turbinhusön Länk till annan webbplats.

Tillgänglighetsdatabasen: Konsthallen Turbinhusön Länk till annan webbplats.

Kultur- och fritidsförvaltningen

Telefon: 0502-60 62 10

E-post: kultur.fritid@tidaholm.se

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:5 juni 2023