Turbinhusön

Turbinhusön med Turbinhuset och kaffestugans uteservering, ån Tidan i förgrunden

Turbinhusön är en idyll mitt i Tidaholms centrum vid ån Tidans strand med en väl bevarad kulturmiljö. Ön är ett omtyckt område för promenader med sin långa strandpromenad och vackra planteringar. Sommartid fylls kulturbyggnaderna med aktiviteter, utställningar och servering.

Midsommarafton har verksamheterna, utom Turbinen stängt. 20-21 juni öppet ordinarie tid.

Med reservation för ändringar.

Kaffestugan

När du besöker Kaffestugan kan du fika inne i cafét som rymms i en av smedstugorna från 1800-talet. Är det fint väder kan du välja att sitta utomhus på den stora härliga uteserveringen som ligger i olika etager längs med det porlande vattnet. I Kaffestugan finns ett stort sortiment av glass men även våfflor, bullar, kakor och kaffe.

Kaffestugan öppnar för säsongen vid påsk.

Tidaholms konsthall

Tidaholms konsthall är inhyst i en byggnad som tidigare var ett turbinhus. Byggnaden som gett ön dess namn uppfördes år 1898 vid ån Tidans strand för att driva ett tröskverk på logen som låg på vänstra Tidanstranden vid Järnvägsbron. I turbinhusets bottenvåning fanns i södra rummet två badkar av trä med dusch för allmänna bad. På samma våning åt norr hade sadelmakaren sin verkstad. På andra våningen fanns bostäder. Huset var mycket modernt för sin tid och är idag välbevarat med sin röda tegelfasad, krenelerade gavelkrön och lilla hörntorn.

Byggnaden är renoverad och idag anpassad för utställningsverksamhet. Under vår, sommar och höst visas olika tillfälliga konstutställningar.

Utsällningar 2020

2 maj – 7 juni, Pictoriagruppen

INSTÄLLT

26 juni – 31 juli, Anna Larsson och Maria Alloh

Öppet måndag - fredag kl. 10-17, lördag - söndag kl. 11-16

8 augusti – 13 september

Öppet lördag och söndag kl. 13-17
Arrangeras av Tidaholms konstförening

25-27 september, Konstnatten

Öppet fredag kl. 18-23, lördag kl. 14-01, söndag kl. 11-14.

Pysselverkstad

I sommar har vi inrett snickarboden på Turbinhusön till pysselverkstad. Vi bjuder varierat pyssel för barn och unga som vill uttrycka sin skaparglädje. På plats finns pysselkunnig handledning som gärna ger tips och hjälper till. I hyllorna hittar du material som möjliggör pysselvariationer i oändlighet.

Pyssel i Snickarboden 2020

15 juni - 7 augusti

Öppet måndag - fredag kl. 10-17

Pysslet är gratis och behöver inte bokas i förväg.

Kulturmagasinet

Från första början byggdes Kulturmagasinet på Turbinhusön för lagring av jordbruksprodukter, främst spannmål. Magasinet var från början placerat där Tidaholms stadshotell idag ligger. Idag används byggnaden sommartid till verksamheter som konstutställningar samt visning och försäljning av hantverk. Lokala hantverkare och amatörkonstnärer ställer då ut och har försäljning av sina verk. Njut av den fina byggnaden och låt dig inspireras av de fina hantverken.

Konstutställning, hantverksförsäljning och pyssel 2020

11 maj - 25 maj, examensutställning

Utställning av eleverna som går tredje året på estetiska programmet på Rudbecksgymnasiet. Eleverna kommer ställa ut gafik, skulptur, kroki, teckning, måleri, grafiska illustrationer, animation, serier, textil och andra verk.

30 maj - 28 juni, konstutställning

Bo Vallin från Mariestad visar sina akvareller.
INSTÄLLT

15 juni - 9 augusti, hantverk - visning och försäljning

Öppet måndag - fredag kl. 10-17, lördag - söndag kl. 11-16

Lokala hantverkare visar och säljer keramik, trähantverk, luffarslöjd, trasmattor mm.

15 juni - 7 augusti, Pysselverkstad i snickarboden

Öppet måndag - fredag kl. 10-17

Snickarboden har rustats till en pysslares paradis. För barn och unga som vill få utlopp för sin kreativitet.

Ingemarstugan

Ingemarsstugan är en av smedstugorna på Turbinhusön och byggdes som en parstuga. Här bodde två familjer i varsitt rum och delade på köket som låg i mitten. Idag är ett rum tillägnat Ingemar Karlsson på Hägnelund som testamenterade hela sitt hem och alla ägodelar till Tidaholms kommun när han gick bort år 2011. Rummet är inrett med Ingemars saker och hans stora bildsamling som består av tusentals fotografier från Tidaholm finns bevarad på Tidaholms museum.

Handelsboden sommaren 2020

I ena andra delen av Ingemarsstugan bedrivs det hantverksförsäljning under sommaren med försäljning av hattar, garnen, keramik, textil mm.

15 juni - 9 augusti

Öppet måndag - fredag kl. 10-17, lördag - söndag kl. 11-16

Museistugan

De små söta smedstugorna som ligger på Turbinhusön är från sekelskiftet 1700-1800-tal och flera av dem är tidsenligt inredda. I stugorna bodde ursprungligen smeder som arbetade på Tidaholms bruk. Sommartid kan du komma in och se hur det ser ut i smedstugorna.

Museismedstugan är en enkelstuga med uppbyggda miljöer från sekelskiftet i slutet av 1700-talet. En del av stugan skildrar ett fattigt hem och den andra delen ett mer välbärgat hem. Allt från tapeter till stora möbler är tidsenliga och det är möblerat på samma sätt som på den tiden. Religiösa bilder och bilder på kungafamiljen prydde väggarna. Rummen smyckades även med prydnadssaker.

Turbinen

Hos Turbinen ligger fokus på hantverk och kvalité. I bageriet börjar bakningen tidigt på morgonen och doften av nybakade bullar sprider sig snabbt. Turbinen bakar från grunden och använder sig av äkta råvaror som gärna är ekologiska och närproducerade.

På Turbinen bakas allt i stenugnen som är hjärtat i bageriet. De erbjuder surdegsbröd, tårtor, bullar, kakor, bakverk, smörgåstårtor med mera samt lättare luncher som sallader och pajer. På helgerna anordnas det vid vissa tillfällen bruncher och fikabufféer. Turbinen tar även emot beställningar och gruppbokningar.

Turbinens vackra och unika tegelbyggnad är från 1930-talet och här kan du njuta av god mat och fika. Det finns gott om sittplatser både inomhus och utomhus samt en stor servering precis vid ån.

Kontakt

Johanna Andersson

Kultursamordnare

Telefon: 0502-60 61 88

E-post: johanna.andersson@tidaholm.se

Besök: Museigatan, 522 33 Tidaholm

Tillgänglighetsdatabasen: Kaffestugan Turbinhusönlänk till annan webbplats

Tillgänglighetsdatabasen: Konsthallen Turbinhusönlänk till annan webbplats


Kultur- och fritidsförvaltningen

Telefon: 0502-60 62 10

E-post: kultur.fritid@tidaholm.se

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:22 december 2020