Bostäder

Illustration över det planerade bostadsområdet

På Södra Rosenberg bor du nära natur och rekreation. Din nya villa har naturen som närmaste granne och samtidigt finns stadens service på behändigt avstånd. Det kommer att finnas 47 villatomter på området och överlåtelsen är beräknad till årsskiftet 2019-2020.

Vill du se vilka tomter som är lediga? Här finns information om tomtbokning.

Vilken typ av hus får jag bygga?

Detaljplanen anger vilken typ av bustadshus som får byggas på olika tomter. I området finns det både tomter som tillåter två plan, ett och ett halvt plan och ett plan. I detaljplanen för området kan du se maximal höjd på byggnaderna.

Du får bebygga 30-33 % av tomten, olika exploateringsgrader gäller för olika delar av området.

Detaljplanen hittar du längst ned på sidan.

Vad kostar en tomt?

Tomterna kostar 200 kr per kvadratmeter. Eftersom tomterna är olika stora beror det totala priset på vilken tomt du väljer. När du bokar en tomt får du betala 500 kronor som sedan dras av tomtpriset när köpet sker.

Förutom priset för tomten tillkommer följande kostnader (taxa 2019*):

  • Vatten & avlopp: 65 000 kr
  • El: 27 625 kr
  • Fiber: 6 900 kr

Exempel

Om du väljer en tomt som är 900 kvadratmeter kostar den 180 000 kronor. Till det kommer kostnader på 99 525 kronor. Det totala priset för tomten blir 279 525 kronor (taxa 2019*).

*Priserna justeras årligen och ändringar kan förekomma, om du har frågor kring taxor för el och fiber, kontakta Tidaholms Energi.länk till annan webbplats 

När kan jag börja bygga?

Tomterna förväntas bli klara för överlåtande årsskiftet 2019-2020. Då är tomten din att börja bygga på.

Innan du börjar bygga måste du ansöka om bygglov hos kommunen.

Övriga regler kring byggande

I kontraktet du skriver på när du köper en tomt finns regler kring hur lång tid du har på dig att bygga på tomten. Den exakta formuleringen är ännu inte helt klar men i förslaget som finns gäller att du som köpare har två år på dig att bebygga din tomt med ett bostadshus avsett för permanent boende. Det finns även regler kring förlängning av den tiden vid specifika händelser som är utom din kontroll.

I kontraktet står det också att du inte har rätt att sälja tomten vidare utan säljarens (kommunens) medgivande innan ett bostadshus färdigt för inflyttning finns på tomten.

Reglerna finns för att ingen ska kunna köpa upp tomter utan planer på att bygga på dem och sedan sälja dem vidare.

Offentlig service

I Rosenbergsområdet kommer du att ha gångavstånd till det mesta som vardagen kräver, så som skola och förskola, rekreation och motion, matservering och dagligvaruhandel samt anslutningspunkter för kollektivtrafik och goda förbildelser mot Tidaholms tätort. Områdets främsta kvalité och huvudfokus kommer dock vara det småskaliga och intima villaområdet med naturen precis runt knuten.

Närmaste livsmedelsbutik ligger cirka 500 meter norr om bostadsområdet. Övrig kommunal service, förutom den skola och förskola som kommer att byggas i området, hittar du i Tidaholms centrum endast en kilometer därifrån. Rosenbergs idrottsområde med ishall, tennishall samt Tidavallens fotbollsområde ligger inom 500 meter från bostadsområdet Södra Rosenberg och kommer att enkelt och tryggt kunna nås via anslutande gång- och cykelvägar.

Tomtkö

Om du är intresserad av en tomt på Rosenberg ska du ställa dig i tomtkö. Tomtindelningen på området är klar och i början av 2019 kommer de som står i kö att börja boka tomter i turordning.

Kontakt

Pernilla Andersson

Utredningssekreterare, tomtbokning

Telefon: 0502-60 60 82

E-post: pernilla.andersson@tidaholm.se


Marie Bengtzon

Planarkitekt

Telefon: 0502-60 60 30

E-post: marie.bengtzon@tidaholm.se

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:27 februari 2019