Kommunalt avlopp

Avloppsvatten är ett samlingsnamn på vatten som har använts. Det kan komma från hushållens toalett, dusch, disk eller från företag och verksamheter. Om vi alla tar ansvar för vad som spolas ner i avloppet bidrar vi tillsammans till en bättre miljö och en bättre förutsättning för rening av avloppsvattnet.

Vad som får spolas ner i avloppet

Spola bara ner kiss, bajs och toapapper i toan. Tops, tandtråd, kattsand, bindor, tamponger, kondomer, strumpbyxor och annat skräp ska slängas bland de vanliga soporna.

Spola absolut inte ner läkemedel eller kemikalier eftersom reningsverken inte kan ta hand om det. Lämna ditt farliga avfall till Återvinningscentralen. Överblivna läkemedel lämnar du till apoteket.

Inget fett i avloppet

Du får inte tillföra fett i större mängd till det kommunala avloppsnätet enligt kommunens ABVA, allmänna bestämmelser för vatten och avlopp.

När fett i flytande form hälls i avloppet kyls det av och någonstans på vägen i ledningarna kommer det att stelna och bilda en avlagring på rörets insida. Till sist kan det bli helt stopp. Häll därför aldrig fett från stekpannor och frityrkokare i avloppet.

Om du har matolja från till exempel fritering över, häll tillbaka det i flaskan eller en gammal mjölkförpackning och släng bland de vanliga soporna. Fett brinner bra, men ställer bara till det i avloppet. Får du mycket fett kvar i stekpannan, torka av det värsta med hushållspapper innan du diskar den.

Storkök, restauranger och andra verksamheter där det finns risk att större mängd fett tillförs avloppet måste installera fettavskiljare. Fett och slam från köksavlopp och diskmaskin skiljs av från avloppsvattnet och belastar inte den egna eller den kommunala avloppsledningen. Fettavskiljare töms med slambil.

Avfallskvarn

I Tidaholm är det enligt ABVA, allmänna bestämmelser för vatten och avlopp förbjudet att installera avfallskvarn till sitt avlopp.

Fastighetsägarens ansvar

Som fastighetsägare inom ett verksamhetsområde ansvarar du för dina avloppsledningar från huset fram till förbindelsepunkten (finns cirka en halv meter utanför din tomtgräns). Efter förbindelsepunkten/servisen tar huvudmannen (kommunen) över ansvaret.

Får du stopp inne på fastigheten ansvarar du själv för arbete och kostnader som t ex spolning av ledningar.

Som fastighetsägare och/eller samfällighet utanför ett verksamhetsområde kan du i vissa fall ha en kommunal anslutning genom avtal. Där ansvarar du också för dina ledningar fram till förbindelsepunkten på det allmänna nätet. Längden på och omfattningen av ett eget ledningsnät varierar.

Kontakt

VA/Avfall

Kundtjänst

Telefon: 0502-60 62 00

Telefontid: Måndag - torsdag 8-16, fredag 8-15 (lunchstängt 12-13)

E-post: va.avfall@tidaholm.se

För akuta frågor om driftstörning under beredskapstid

Telefon: 0703-31 60 86

Beredskapstid: Vardagar 16-07 samt helger

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:7 december 2023