Kommunalt avlopp

Avloppsvatten är ett samlingsnamn på vatten som har använts. Det kan komma från hushållens toalett, dusch, disk eller från företag och verksamheter. Om vi alla tar ansvar för vad som spolas ner i avloppet bidrar vi tillsammans till en bättre miljö och en bättre förutsättning för rening av avloppsvattnet.

Vad som får spolas ner i avloppet

Spola bara ner kiss, bajs och toapapper i toan. Tops, tandtråd, kattsand, bindor, tamponger, kondomer, strumpbyxor och annat skräp ska slängas bland de vanliga soporna.

Spola absolut inte ner läkemedel eller kemikalier eftersom reningsverken inte kan ta hand om det. Lämna ditt farliga avfall till ÅtervinningscentralenPDF. Överblivna läkemedel lämnar du till apoteket.

Inget fett i avloppet

När fett i flytande form hälls i avloppet kyls det av och någonstans på vägen i ledningarna kommer det att stelna och bilda en avlagring på rörets insida. Till sist kan det bli helt stopp.

Häll därför aldrig fett från stekpannor och frityrkokare i avloppet !

Om du har matolja från till exempel fritering över, häll tillbaka det i flaskan eller en gammal mjölkförpackning och släng bland de vanliga soporna. Fett brinner bra, men ställer bara till det i avloppet. Får du mycket fett kvar i stekpannan, torka av det värsta med hushållspapper innan du diskar den. Restauranger och storkök har speciella fettavskiljare för att minska problemet med fettavlagringar i avloppssystemet.

Avfallskvarn

I Tidaholm är det enligt allmänna bestämmelser för vatten och avlopp förbjudet att installera avfallskvarn till sitt avlopp.

Fastighetsägarens ansvar

Som fastighetsägare ansvarar du för dina avloppsledningar från huset fram till förbindelsepunkten (finns cirka en halv meter utanför din tomtgräns). Efter förbindelsepunkten/servisen tar kommunen över ansvaret.

Får du stopp inne på tomten ansvarar du själv för kostnaden för spolning av ledningarna.

Kontakt

VA/Avfall

Kundtjänst

Telefon: 0502-60 62 00

Telefontid: Måndag - torsdag 8-16, fredag 8-15 (lunchstängt 12-13)

E-post: va.avfall@tidaholm.se

Jourtelefon vid driftstörningar

Telefon: 0703-31 60 86

Jourtid: Vardagar 16-07 samt helger 

Benny Fredriksson

Driftledare reningsverk

Telefon: 0502-60 60 90

E-post: benny.fredriksson@tidaholm.se

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:17 september 2020