KompetensCentrums CNC-operatörer har en god grund att stå på när de ska ut i arbetslivet

CNC-operatörsutbildningen bedrivs på heltid där teori och praktik varvas. I utbildningen kommer de studerande att förberedas väl inför arbetslivet som CNC-operatör. Skolan har ett samarbete med olika företag i Tidaholms kommun. Studie- och yrkesvägledare Katarina Mattsson har intervjuat två av våra elever, Patrik Wulff och Urban Larsson som ger sin bild av utbildningen.

CNC-operatörsutbildningen på KompetensCentrum

CNC (Computerized Numerical Control) är datorstryrning av maskiner för mekanisk bearbetning av detaljer främst i metall inom tillverkningsindustrin. Utbildningstiden är cirka 45 veckor och eleverna läser 1100 poäng. Utbildningen bedrivs på heltid där teori och praktik varvas. I utbildningen kommer de studerande att förberedas väl inför arbetslivet som CNC-operatör.

Patrik och Urban valde att blir CNC-operatörer

Studie- och yrkesvägledare Katarina Mattsson har intervjuat två av våra elever för att ge en bild av säväl utbildningen som elevernas framtidsutsikter.

Vilka är ni?

Jag heter Urban Larsson, är 54 år och gift. Jag började jobba direkt efter grundskolan på Marbodal 1984 när jag var 16 år. Där jobbade redan pappa och mina bröder och på den tiden var det inga problem att få jobb. Under 4 år arbetade jag som lastbilschaufför.

Jag heter Patrik Wulff, är 39 år och singel. Jag har arbetat på Marbodal sedan 2010 och arbetade innan dess på IAC under 7 år. Jag läste på Rudbecksgymnasiet till möbelsnickare.

Hur kom ni fram till att ni ville studera?

Urban: Jag fick reda på i april förra året att det blivit ett avhopp på KompetensCentrums CNC-utbildning och att det fanns en plats ledig. Bara någon dag senare hade jag ett första möte med CNC-lärarna som ville undersöka om det var möjligt för mig att studera trots att utbildningen som startade i januari redan gått under 10 veckor. De gjorde bedömningen att det skulle gå men att det skulle bli en ordentlig utmaning att komma i kapp. Jag har mekat mycket med motorcyklar och har svarvat en del så man kan väl säga att jag är rätt händig, det var nog en förutsättning för att jag skulle hinna. Eftersom jag inte vill följa med när Nobia/Marbodal flyttar fabriken till Jönköping hade jag redan börjat fundera på nytt arbete eller att studera och nu fanns möjligheten att hoppa på studier som skulle leda till nytt arbete. Jag ville ha en utbildning i ryggen, det öppnar ju många fler dörrar än om jag inte utbildat mig.

Jag bad om tjänstledigt från arbetet på Nobia med jättekort varsel vilket egentligen inte fungerar men en tidigare chef var tillmötesgående och beviljade tjänstledighet om jag arbetade helger fram till sommaren. Detta resulterade i att jag läste på heltid och jobbade heltid då helgskiftena innebär 12-timmarsdagar. Det var naturligtvis inte enkelt och jag hade inte en enda ledig dag under flera månader vilket ledde till att studieplaneringen lades om en del för att få allt att fungera. Efter sommaren var jag i kapp och läste sista terminen som alla andra.

Patrik: Jag kände Urban från Nobia/Marbodal och hade i flera år vetat att jag skulle bli tvungen att byta jobb mht arbetsmiljön då jag hade stora problem med luftvägarna men framför allt torra ögon p.g.a allt damm. Egentligen hade jag inte funderat så mycket på att börja studera men ville inte börja jobbpendla till Jönköping när Nobia flyttar. Jag hörde av Urban att det fanns möjligheter till utbildning i Tidaholm och besökte Öppet Hus för att få veta mer. Där träffade jag lärare och personal samt fick se lokaler och maskiner och sedan ansökte jag och blev antagen. Jag hade samma chef som Urban och hade inte heller några problem att få tjänstledigt.

Urban: ”Nu när du säger det…Jag har egentligen inte tänkt att jag hade problem men jag gick alltid och harsklade mig tidigare, det var som en dammboll i halsen som är borta nu! Alla spånskivor och MDF-skivor gör att miljön var ordentligt dammig.”


Urban Larsson, Patrik Wulff och Katarina Mattsson

Urban Larsson, Patrik Wulff och Katarina Mattsson

Hur har era studier fungerat?

Urban; Det var ju otroligt mycket plugg dom första månaderna eftersom allt blev så komprimerat för mig och det är ju klart att det blev både en utmaning och en omställning när det var så länge sen jag gick i skolan sist. Vi hade en eftermiddag i veckan där vi kunde ha hemstudier men jag gick nästan alltid tillbaka till skolan för att öva ännu mer och då hade jag god hjälp av mina lärare så det var väldigt bra att den möjligheten fanns.

Patrik; Det finns hemuppgifter att göra men jag har ändå inte behövt studera så mycket hemma, det jag måste göra har jag oftast hunnit med i skolan. Däremot finns det alltid extrauppgifter att göra om man vill vilket är bra så man kan bli ännu mer säker och påläst. Det är ju små elevgrupper och bra att vi har haft så mycket tid med våra lärare. Vi för arbetsdagbok med egna anteckningar och det är där vi noterar vad som funkat bra eller sämre vilket är ett bra hjälpmedel för att kunna gå tillbaka och lära sig snabbare.

Vilken kontakt har ni haft med personal på KompetensCentrum?

Urban och Patrik: Det har väl egentligen mest varit våra lärare vi haft kontakt med, men Patrik var med i elevrådet och det var bra att kunna påverka för det ledde till att det inköptes en extra mikrovågsugn till eleverna.

Vad gör ni idag?

Urban; Jag har varit klar med utbildningen i ett år, och jag hade förutom veckorna med APL (arbetsplatsförlagt lärande) ute på arbetsplats även praktik en dag/vecka på KS & Däldens AB. Jag försökte tänka klokt och ville att företaget skulle få lära känna mig så jag skulle ha större chans till jobb efter utbildningen. Jag blev erbjuden jobb redan innan jag var klar och har fått bra villkor både när det gäller arbetstider och lön. För första gången på massor av år kan jag arbeta dagtid och jag har höjt min ingångslön en hel del på ett år och ännu är jag inte fullbetald. Alla som jag studerade ihop med har jobb idag och jag känner att mitt värde på arbetsmarknaden har ökat betydligt. Jag står mig mycket bättre i konkurrensen än tidigare, och det är bra att jag gjort detta så tidigt. När Nobia flyttar kommer många att vilja söka nytt jobb och utbilda sig, de ska tävla med varandra om platser på både arbetsmarknad och utbildningar. Det har varit viktigt för mig att göra klart utbildningen, jag tror att företagen vill att folk slutför saker.

Patrik; Jag är klar med utbildningen nu i januari och har varit på APL på två företag, ska praktisera mina sista veckor efter jul på KS & Däldens AB, samma företag där Urban arbetar. Jag har gott hopp om att få jobb på något företag efter studierna. Även om det finns mer att lära av kunniga CNC-operatörer ute på arbetsmarknaden så har jag förstått att vi har en bra grund att stå på och en särskild fördel är att vi även lärt oss att arbeta med HAAS-fräsning. Just nu arbetar vi mycket med ett projekt där vi ska vara ”egenföretagare”. Vi får beräkna tid, göra offert, designa, programmera och bearbeta i maskin. Vi ska skriva en rapport med analys och allt går väl egentligen ut på att vi ska se om det vi vill tillverka och sälja går med vinst. Även CNC-operatörens tid ska beräknas och vi ska få en förståelse för hela processen helt enkelt.

Urban Larsson

Urban Larsson på sin nuvarande arbetsplats KS & Däldens AB

Skulle du rekommendera andra att studera?

Urban; Absolut, jag har tyckt att det varit jättebra även om det var kämpigt i början med heltidsjobb samtidigt som jag läste på heltid. Det är häftigt att lära sig nytt och jag jobbar idag med verkligt duktiga personer som kan lära mig ännu mer. Här kan vi verkligen tala om hantverksskicklighet efter många år i branschen och jag känner att jag har blivit mycket mer noga i mitt arbete under året. Jag hade aldrig kunnat få denna typ av jobb utan utbildning. Jag har ju jobbat i över 30 år på Nobia/Marbodal och har trivts men detta känns helt rätt och jag vill verkligen rekommendera fler att söka CNC-operatörsutbildningen ifall man vill stanna i branschen. Det är ju dessutom en kort utbildning som leder till jobb.

Patrik; Håller med Urban; Jag är intresserad av ämnet och skolan ger en kunskaper allt ifrån ritning till färdig produkt. När man väl kommer ut på en arbetsplats blir man säkert mer nischad inom ett särskilt område men jag tror det är bra att ha med sig en helhetsbild. Bra att utbildningen ligger i Tidaholm men många tror att det bara handlar om metallindustri. Efter denna utbildning kan jag arbeta i både metall, plast och trä. Metall är ju det svåraste, det som kräver mest noggrannhet för att det ska bli rätt.

Finns det något som skulle kunna utvecklas?

Urban; Jättebra att ni har Öppet Hus så man kan komma dit! Men det hade varit bra om alla som blivit antagna kunnat komma dit innan uppstarten och träffat lärarna. Väldigt många visste inte att det varit Öppet Hus. Det hade också varit bra om ni kunde bjuda in representanter för företagen till utbildningen.

KompetensCentrum tackar både Patrik och Urban för deras tid och för att de vill dela med sig av sina erfarenheter. Vi tar också till oss deras förslag på förbättringar.

Ansökan

Är du redo att skicka in din ansökan till CNC-operatör? Vi har öppet e-tjänsten för ansökan fram till den 8 januari, antagning sker löpande i mån av plats. För att vara behörig ska du vara 20 år och ha betyg i grundläggande svenska/svenska som andraspråk.

Välkommen med din ansökan! Länk till annan webbplats.

Kontakt

KompetensCentrum

Telefon: 0502-60 61 58

E-post: kompetenscentrum@tidaholm.se