Vi erbjuder dig

Elever står vid skolskåp

Gemenskap & trygghet

Kvalité

På Rudbecksgymnasiet satsar vi på våra elever. Du lär känna dina lärare och får det stöd du behöver för att nå just dina mål.

Trivsel

Rudbecksgymnasiet är en skola där du trivs. Rudbecksandan präglas av en stark gemenskap och närhet mellan lärare och elev och elever emellan. Skolåret kantas av skolgemensamma evenemang, allt från vår båtbyggartävling Årännet till vår volleyboll- och kubbturnering.

Utveckling för alla

På Rudbecksgymnasiet har du stora möjligheter att utvecklas utifrån dina egna önskemål och intressen. Här finns ett brett utbud av program och inriktningar. Här finns också projekt som passar de flesta smaker. Du kan till exempel driva företag, engagera dig i en elevförening eller utöva din sport på skoltid.

Händelserik skoltid

På Rudbecksgymnasiet finns mycket att göra även när du inte sitter i skolbänken. För dig som vill påverka din omgivning finns en aktiv elevkår och du som gillar roliga events kan bland annat se fram emot Årännet och volleyboll- och kubbturnering.

Elevråd

Elevrådets främsta syfte är att representera eleverna på skolan och ta vara på deras intressen, genomföra roliga skolaktiviteter och arbeta med att förbättra elevernas arbetsmiljö, elevdemokrati och hälsa.

Studentkommitté

Studentkommittén är en gammal tradition på Rudbecksgymnasiet och dess uppgift är att sätta guldkant på elevernas sista år innan studenten. De engagerade eleverna ordnar bland annat med studentbal och uppdrag i poängtävlingen.

Årännet

Årännet går av stapeln varje år i juni och är en flottfärdstävling ner för Tidans forsar. Några dagar innan skolavslutningen bygger eleverna sina farkoster. Därefter tävlar de om vilka som snabbast kan ta sig ned för tidans strömmande vatten och vilket lag som innehar bästa tema!

Volleyboll- och kubbturnering

På våren är det dags för våra rudbeckare att ta fram sin tävlingsinstinkt för då går den stora volleyboll- och kubbturneringen av stapeln. Turneringen grundas i en lång och rolig tradition (tidigare lussevolleybollen) som uppskattas av många.

Bjudfika

Vår caféteria Tjorren brukar skämma bort elever och lärare på skolan emellanåt genom att bjuda på fika, vilket är mycket uppskattat! Dessutom brukar vi ha fredagsmys på fredagar där vi bjuder våra elever på nypoppade popcorn.

Elevernas resor

Rudbecksgymnasiet må ligga i lilla Tidaholm, men få elever har så stor möjlighet att ge sig ut i världen som rudbeckare. Vill du komma utanför Sveriges gränser på skoltid är rudbeck det självklara valet!

De senaste åren har våra elever rest genom Europa, stått i talarstolen i Nairobi och strosat runt på matmarknader i Italien. Bland mycket, mycket annat. Flera av de resorna som rudbecks elever får möjlighet att göra är också årligt återkommande. Läs om några av resmål här nedan.

Varierande resmål

Varje år åker bland andra samhällselever och ekonomielever ut i Europa för att se olika delar av kontinenten. Många år har resmålet varit EU-parlamentet i Bryssel men på senare år har även Rom i Italien blivit ett intressant resmål.

Mat- och pedagogresa till Italien

Flera program gav sig under föregående år iväg till Rom i Italien. Där hann de med att besöka både matmarknader och italienska skolor.

Studieresa till USA

Elever och lärare på Industritekniska programmet åker på studieresa till USA. Det är en otroligt spännande resa som erbjuds alla elever som läser på programmet.

Gymnasiearbeten ute i världen

Ska du göra ett gymnasiearbete i skolan men drömmer om att ge dig ut i världen? Då finns möjligheter för dig som är elev på Rudbecksgymnasiet. Gymnasiearbeten utanför Sveriges gränser har gjorts förr - och får gärna genomföras på nytt.

Elevdatorer

Alla nya elever på Rudbecksgymnasiet erbjuds en egen bärbar dator.

Vi är övertygade om att du, vad du än jobbar med i framtiden kommer att använda dig av en dator. Därför tycker vi att det är självklart att du ska göra det redan under din utbildning.

Datorn är det naturliga arbetsredskapet på alla program.

Avtal och villkor

Du erbjuds en bärbar dator utan kostnad. Efter dina studier på Rudbecksgymnasiet lämnas datorn tillbaka.

Skugga en klass

Är du nyfiken på Rudbecksgymnasiet och vill känna på hur det är att gå på vår skola? Då kan du skugga en klass en dag.

När du skuggar en klass får du träffa lärare och elever på det program du är nyfiken på. Du följer med klass i några timmar eller en hel dag och kan känna efter om programmet passar dig.

Boka ditt besök

Du bokar ditt besök genom att kontakta vår studie- och yrkesvägledare. Kontaktuppgifter finner du längre ner på sidan.

Sovmorgon och frukost

Låter sovmorgon och frukost som en härlig start på dagen? Då har du kommit rätt. På Rudbecksgymnasiet får elever en bra start på dagen.

Sovmorgon

Är du elev på Rudbecksgymnasiet får du njuta av att sova lite längre på morgonen.
Det innebär inte att skoldagen blir längre, istället är dagen lite mer komprimerad. Helt enkelt färre håltimmar och längre tid i sängen på morgonen.  

Frukost

Alla rudbeckare får också möjlighet att äta frukost på skolan innan lektionerna börjar. På så sätt kan även de som åker buss till skolan utnyttja sovmorgonen. Frukosten serveras till självkostnadspris,15 kronor och består vanligtvis av bröd med olika pålägg, juice, yoghurt, müsli, kaffe/te.

Öppet hus & mässor

Öppet hus

Under november bjuder vi in till öppet hus på Rudbecksgymnasiet. Denna dag är alla dörrar öppna på hela skolan - kika in i våra klassrum och verkstäder och låt oss visa hur vår vardag ser ut. Elever och lärare visar upp skolan och programmen och vi svarar gärna på dina frågor.

Under öppet hus får du också veta mer om:

  • Hur det är att alltid kunna ha sovmorgon och möjligheten att äta frukost i skolan
  • Studieresor utomlands och andra sätt du kan sätta en internationell prägel på din utbildning
  • Idrottsprofil på alla program - utöva din sport på skoltid
  • Att vara egen företagare, träffa våra UF-företag

Vi brukar bjuda på lite tilltugg och dricka, ni har också möjlighet att delta i tävlingar och mycket mer!

Missade du att besöka oss? Tveka inte att kontakta oss för att boka ett besök. Du kan även skugga en klass för att se om programmet passar dig. Kontaktuppgifter till till studie- och yrkesvägledare hittar du längst ner på denna sida.

Mässor

Varje år besöker Rudbecksgymnasiet mässor på olika håll i skaraborg. Passa på att titta förbi och prata med oss när vi är nära dig!

Välkomna!

För dig som reser

Det är inte bara ”tidaholmare” som läser på Rudbecksgymnasiet, vi har en hel del elever som pendlar från kommunerna runt omkring såsom Hjo, Stenstorp, Falköping, Skövde och Tibro.
Hos oss börjar skoldagen senare vilket gör att du som pendlar kanske inte behöver åka riktigt så tidigt som om du hade pendlat till en annan stad. Flera av våra elever som reser passar dessutom på att äta frukost i vår caféteria när de kommer fram.

Västtrafiks hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du se hur turerna går från din hemkommun.

Elever som studerar på annan ort än hemorten och behöver bo på studieorten kan få ekonomiskt stöd, läs mer under fliken inackorderingstillägg.

LIU - Lokal idrottsutbildning

Visste du att du kan läsa med idrottsprofil på alla våra nationella program?
Detta innebär att du som individuellt val väljer att läsa idrottsspecialisering och kan därmed kombinera dina studier med din sport.

Hos oss har du möjlighet att läsa 200p idrottsspecialisering.
Klicka här för att läsa mer.

Instrument & sång

Du kanske har tänkt nån gång att det vore roligt att kunna spela ett instrument eller att bli bättre på att sjunga. Det kan bli ett intresse som varar livet ut och som kan ge dig mycket glädje och nöje.

Du kan vara nybörjare eller ha spelat/sjungit förut, det viktiga är att du som spelar har tillgång till ett instrument. På lektionerna jobbar vi med grundläggande spel- eller sångteknik, notläsning och gehörsövningar så du kan spela/sjunga stycken passande din nivå. Du redovisar dina uppgifter löpande varje vecka. Det finns även tillfällen att spela/sjunga för publik.
Övrigt kursinnehåll: stilkännedom, kunskap om instrumentet/rösten, kunskap om ergonomi och hörsel.

Lektionerna läggs ut på håltimmar eller efter skoltid. Lektionstid bestäms ihop med läraren och undervisningen sker på Kulturskolan. Kursböcker kan lånas.
De instrument Kulturskolan kan ge undervisning på är: piano, keyboard, gitarr, sång, slagverk, klarinett, saxofon, tvärflöjt, blockflöjt, fiol, trumpet, trombon, tuba, valthorn.

Men - du måste veta att det kräver tid och engagemang att lära sig spela/sjunga. Det är ett övningsämne/hantverk som inte går att läsa sig till. Du måste avsätta tid till och ansvara för egen övning under veckorna. Kursen har samma värde som alla andra kurser med mål och betygskriterier etc.
Eftersom ämnet kräver tid ligger kursen över två läsår.

Om du vill veta mera om kursen och få tips om instrument kontakta Kulturskolan: kulturskolan@tidaholm.se eller 0502-606144.

Kontakt

Frida Johansen

Studie- och yrkesvägledare

Telefon: 0502-60 61 34

E-post: frida.johansen@tidaholm.se

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:24 april 2024