FN-elevföreningen på Rudbeck uppmärksammar internationella kvinnodagen

Vi på Rudbecksgymnasiet fokuserar på internationella frågor och tack vare vårt engagemang i dessa frågor så är Rudbecksgymnasiet en FN-certifierad skola. På skolan finns en FN-elevförening där engagerade elever anordnar event mm, den 8 mars uppmärksammar de den internationella kvinnodagen.

FN-certifierad skola

Rudbecksgymnasiet är en av 40 FN-certifierade skolor i Sverige. Det betyder att vi samarbetar med svenska FN-förbundet och att vi får ta del av deras kunskaper om fred- och säkerhet, mänskliga rättigheter och utvecklingsfrågor.

FN-rollspel

Ett av de sätt som Rudbecksgymnasiet arbetar med internationella frågor är genom FN-rollspel.

FN-rollspelet genomförs oftast av årkurs 1 och går till så att alla som är med agerar ambassadörer för något av FN:s medlemsländer. En eller flera frågor välj ut och de utvalda ambassadörerna får i uppgift att ta reda på vad lander de representerar tycker i frågan.

När rollspelet sedan börjar diskuteras frågan och målet är att hitta en lösning som alla ambassadörer kan gå med på, precis som på en riktig diplomatisk debatt. Rollspelen ger en inblick i hur politik och diplomati går till, samtidigt som den ger en ökad förståelse för frågorna som diskuteras. Ett extra plus är att det dessutom är riktigt kul!

FN-elevförening

På Rudbecksgymnasiet finns en FN-elevförening som drivs av elever som vill vara med och påverka. På måndag den 8 mars 2021 uppmärksammar elevföreningen den internationella kvinnodagen. En aktiv medlem är eleven Emma Björnell som går på samhällsvetenskapsprogrammet.

- Vi har startat ett instagramkonto, som heter rudbecksgymnasiets_fn_forening. Där publicerar vi information om bland annat de globala målen och mänskliga rättigheterna. På den internationella kvinnodagen kommer vi att lägga upp ett quiz på vår story samt uppmärksamma flickor/kvinnors situation i världen, både i vanliga fall och nu under pandemin. Detta blir en enkel variant på en aktion FN, säger Emma Björnell SA20.

Vill du veta mer?

Följ gärna FN-elevföreningen på instagram @rudbecksgymnasiets_fn_forening. Ni kan också besöka vår hemsida www.rudbeckgymnasiet.se.

 

Kontakt

Sanna Åsberg

Kommunikatör

Telefon: 0502-60 61 42

E-post: sanna.asberg@tidaholm.se