Läget i vår omvärld

Med anledning av invasionen av Ukraina är det många som vill ha information och som känner oro. Här finns information och länkar som kan vara till nytta för dig.

Informationen uppdaterades senast den 9 augusti.

Efter Rysslands invation av Ukraina pågår det ett krig i Europa. Du som medborgare i Sverige bör hålla dig informerad om händelseutvecklingen men var noga med att hämta din information från bekräftade källor.

krisinformation.se Länk till annan webbplats. finns samlad information från svenska myndigheter om händelseutvecklingen.

Detta gör Tidaholms kommun

Tidaholms kommun följer händelseutvecklingen och samverkar med andra myndigheter och organisationer. Vi har nu fått information från Migrationsverket om att flyktingar från Ukraina inom kort kommer att placeras i Tidaholm. Kommunen ansvarar för att ordna boende samt erbjuda övrig kommunal service som skola.

Vi söker dig med språkkunskaper

Vi vill gärna komma i kontakt med dig som har språkkunskaper som kan komma till nytta i kontakten med personer från Ukraina. Gör en intresseanmälan via vår E-tjänst Länk till annan webbplats. så kontaktar vi dig.

Vi söker familjehem/jourhem

På grund av det ökande antalet flyktingar som kommer till Sverige förbereder Tidaholms kommun för att kunna ta emot fler ensamkommande flyktingbarn. Har din familj möjlighet at ta emot ett barn som behöver en trygg plats? Läs mer om hur det är att vara familjehem i länken nedan. Där kan du också göra en intresseanmälan så hör vi av oss.

Observera att den här förfrågan gäller att bli familjehem/jourhem. Kommunen samordnar inte boende för familjer eller vuxna i privatpersoners bostäder.

Detta kan privatpersoner göra

Lokala insamlingar

Tisdagen den 29 mars ordnades en insamling av saker och kläder till personer som kommer hit från Ukraina. Insamlingen arrangeras av Röda korset tillsammans med Pingstkyrkan, Fridhem, Lions club, Rotary, Svenska kyrkan, Immanuelkyrkan och Tidaholms kommun. Stort tack till alla som skänkte saker!

I dagsläget planeras ingen ny insamling men om behovet uppstår kan det bli aktuellt, information om det publiceras här.

Tänk på att hjälpbehovet kommer att kvarstå en längre tid. I olika skeden kommer olika saker att efterfrågas: Om det du vill erbjuda inte efterfrågas just nu kanske behovet uppstår i ett senare skede. Håll dig informerad om vad frivilligorganisationer efterfrågar, din hjälp är uppskattad.

Erbjud boende

Kommunen samordnar i dagsläget inga boendeplatser i privatpersoners hem men om/när flyktingar kommer till Tidaholms kommun kan den typen av boenden bli aktuella.

Om du som privatperson vill erbjuda ett boende för en eller flera personer på längre sikt, företrädesvis med självhushåll, kan du ta kontakt med kommunen. Vi inventerar regelbundet utbudet av bostäder lokalt för att vara redo om/när flyktingar hänvisas till Tidaholm.

Under en period samordnade frivilligorganisationer detta men nu är bostadsmatchningen pausad eftersom behovet minskat. Läs mer om initiativet En trygg start i Sverige Länk till annan webbplats..

Hantera din egen och andras oro

Det är vanligt och naturligt att bli orolig på grund av det spända läget i vår omvärld. Om du känner oro så är det viktigt att du hittar sätt att hantera din oro och det finns hjälp att få. Det finns också råd för dig som möter barn som känner oro.

Var noga med källkritik

Det är viktigt att du är källkritisk till det du hör och själv avstår från att sprida information som du inte säkert vet stämmer. Innan du delar information kan du stämma av mot den här checklistan från krisinformation.se:

  • Vem ligger bakom informationen? Kan du hitta den ursprungliga källan?
  • Varför finns informationen? Fundera på hur budskapet vill förändra ditt tänkande och agerande.
  • Vad är det för information du använder och vem tjänar på att du sprider den?
  • Hur gammal är informationen? Är den fortfarande relevant?
  • Hur fick du tag på informationen? Kommer den från en pålitlig källa som tidigare har levererat bekräftad information?
  • Kan du hitta informationen i andra källor? Information som bara kan hittas i en källa måste behandlas med stor försiktighet.

Se över din hemberedskap

Det finns en del saker du kan göra för att stärka din egen hemberedskap. Läs mer om hemberedskap på sidan Din krisberedskap här på webben, här finns också länkar till andra bra informationskällor, till exempel MSB som har information om skyddsrum.

Інформація: Українська/Information: Ukrainska

Kontakta kommunen

Om du är från Ukraina och befinner dig i Tidaholms kommun är du välkommen att kontakta oss. Vi vill gärna komma i kontakt med dig för att erbjuda vårt stöd.

Kontakt

Arbetsmarknadsenheten

Telefon: 0502-60 64 84

Besöksadress: Broholmsgatan 5

Інформація: Українська/Information: Ukrainska

Муніципалітет Tidaholm це місцевий громадський орган, який відповідає за школи, будинки літніх людей, суспільний благоустрій, культурний розвиток, дозвілля тощо.

Зателефонуйте нам: 0502-60 64 84

Інформація для осіб, які втекли від війни в Україні

Урядова установа Міграційна служба Швеції (Migrationsverket) працює, щоб допомогти вам. Для отримання підтримки від держави, вам потрібно подати заявку на сайті установи migrationsverket.se/ukraine-ua Länk till annan webbplats. або в одному з її відділень.

На сайті informationsverige.se Länk till annan webbplats. ви знайдете інформацію про те, як працює шведське суспільство, наприклад, інформацію про житло, медичне обслуговування, про домашніх тварин, школу та роботу.

Охорона здоров'я

У разі надзвичайної ситуації або загрози для життя телефонуйте за номером 112.

На веб-сайті 1177.se ви можете отримати інформацію про медичне обслуговування різними мовами: https://www.1177.se/ukrainska Länk till annan webbplats.

Також можна зателефонувати за номером 1177. На цій лінії ви можете поговорити з медсестрою. Лінія працює цілодобово кожен день.

Kontakt

Tidaholms kommun

Telefon: 0502-60 60 00

E-post: kontakt@tidaholm.se