Synpunkter och felanmälan
Tidaholms kommun
menu

Sexuella övergrepp

Sexuella övergrepp är namnet på olika handlingar där någon eller några kränker en annan person på ett sexuellt sätt. Alla sexuella handlingar som görs mot någon, inför någon eller som en person får någon annan att göra mot sin vilja, är sexuella övergrepp.

Man har rätt att bestämma över sin egen kropp och sin egen sexualitet. Det står i FN:s deklaration om mänskiliga rättigheter och i Barnkonventionen. Är man under 15 år har ingen äldre tonåring eller vuxen rätt att göra något sexuellt med eller mot en, även om man själv vill eller tar initiativ. Det är brottsligt. Ett barn har inte heller rätt att ta på ett annat barn mot dess vilja.

Om du eller någon du känner blir eller har blivit utsatt för sexuella övergrepp, är det viktigt att du pratar med en vuxen. Det är aldrig ett barn eller ungdoms fel att hon eller han blir utsatta för sexuella övergrepp. Ett sexuellt övergrepp behöver inte vara ett ofrivilligt samlag.

Det kan till exempel vara:

  • Att någon tar på dig utan att du inte vill.
  • Att någon tvingar sig till oralsex med hot eller våld.
  • Att någon fotograferar dig naken eller någon som visar sitt könsorgan för dig.

Det är vanligt att man tvivlar på om just det jag har varit med om är ett övergrepp. Då är det bara att prata med någon vuxen om det.


Har du, eller någon du känner, utsatts för något som du misstänker kan vara ett sexuellt övergrepp kan du ta kontakt med någon vuxen på till exempel skolan, inom sjukvården eller socialförvaltningen. De kan hjälpa dig att komma i kontakt med personer som kan ge dig stöd. Kontaktuppgifter och mer information hittar du till höger.

Ansvarig för sidan:

Senast publicerad: 2018-02-08

Kontakt

Socialförvaltningens reception

0502-60 62 20


Receptionens öppettider

Mån 8.30-17.30
Tis-tor 8.30-16
Fre 8.30-14.30


Besöksadress
Stadshuset
Torggatan 26 A
522 31  Tidaholm

 
Postadress
Tidaholms kommun
522 83  Tidaholm

Kontakt

Tidaholms kommun
522 83 Tidaholm
Tfn 0502-60 60 00

E-post


Populära sidor

Press
Återvinning