Synpunkter och felanmälan
Tidaholms kommun
menu

Evakueringsplatserna avvecklas sista mars

Tidaholms kommun kommer inte att förlänga avtalet med Migrationsverket om evakueringsplatser i den röda byggnaden på Kungsbroområdet

Evakueringsplatser är ett tillfälligt boende för asylsökande, i väntan på att få komma till ett asylboende. Så länge ett boende är tillfälligt finns särskilda regler men om kommunen förlänger avtalet med Migrationsverket ytterligare kan det inte längre ses som tillfälligt.
 

Samma regler som gäller för ett permanent boende skulle då ställas. Det skulle innebära förändringar av lokalerna som både skulle kräva bygglov, vara tidskrävande och kostsamma. Andra krav på brandsäkerhet skulle också gälla. Räddningstjänsten har meddelat att de inte längre kommer att kunna godkänna byggnaden för boende utan att omfattande insatser görs.

 

Evakueringsplatserna på Kungsbroområdet har varit välfungerande. Personer som idag bor på evakueringsplatserna kommer att flytta till andra boenden för vilka Migrationsverket ansvarar.

 

Frågan vad bygganden ska användas till i framtiden är politisk och ännu finns inga beslut.

 

Bakgrund: Evakueringsplatser

I höstas fick alla kommuner i landet i uppdrag att ta fram förslag på evakueringsplatser för asylsökande. Platsbristen på Migrationsverkets boenden var då akut. Tidaholms kommun erbjöd Migrationsverket möjlighet till evakueringsplatser i den röda byggnaden på Kungsbroområdet. Ett avtal tecknades med Migrationsverket från 1 december 2015 till och med den 31 december 2015. Migrationsverket bad om en förlängning av avtalet till och med den 31 mars 2016, vilket Tidaholms kommun accepterade.

 

Evakueringsplatser fungerar som en sovplats vid en akut situation. Meningen är att de som sökt asyl ska stanna några dygn innan Migrationsverket ordnar ett mer långsiktigt boende. Evakueringsplatser kan ställas iordning i idrottshallar, skolor eller liknande.

Ansvarig för sidan:

Senast publicerad: 2016-03-29

Kontakt

Kommunchef

Eva Thelin

0502-60 60 20

Kontakt

Tidaholms kommun
522 83 Tidaholm
Tfn 0502-60 60 00

E-post


Populära sidor

Press
Återvinning