Synpunkter och felanmälan
Tidaholms kommun
menu

Skyddsjakt

Skyddsjakt benämns jakt på vilda djur som normalt inte får jagas. Antingen i de fall de inte får jagas alls, eller att det inte är tillåten jakttid.

Kanandagäss

Om du fått djur som kan orsaka skador eller sprida smitta på din egendom, till exempel grävlingar i husgrunden eller skabbrävar, får du själv, eller med hjälp av jägare, ansvara för att ta bort djuren. Bestämmelserna om skyddsjakt i jaktlagen ska då följas.

Inom tätbebyggt område

Inom tätbebyggt område får enbart av kommunen utsedda så kallade kommunala skyttar bedriva skyddsjakt.

På offentliga platser

I vissa fall kan kommunen besluta om skyddsjakt. Oftast är det då kanadagäss som förorenar på kommunala badplatser under badsäsong eller förekomst av kajor eller duvor i stora mängder på offentlig plats.

På din egen fastighet

Behöver du komma i kontakt med en kommunal skytt får du höra av dig till miljö- och byggkontoret för kontaktuppgifter. Tänk dock på att det är inte kommunen utan du som beställare som får betala skytten för uppdrag som denne utför på din fastighet.

Alternativ till jakt

Kommunen är restriktiv till att besluta om skyddsjakt. Det är bättre att istället arbeta för att försvåra tillvaron för fåglarna, exempelvis genom att ta bort lättillgängliga boplatser och minska fåglarnas möjligheter att hitta föda i området.

Ansvarig för sidan:

Senast publicerad: 2017-12-20

Kontakt

Miljö- och livsmedelsinspektör
Britt Svensson
0502-60 63 27

Besöksadress
Stadshuset
Torggatan 26 A
522 31 Tidaholm

Besök sker lämpligast efter överenskommelse
Postadress
Tidaholms kommun
522 83  Tidaholm

Relaterade länkar

Kontakt

Tidaholms kommun
522 83 Tidaholm
Tfn 0502-60 60 00

E-post


Populära sidor

Press
Återvinning