Synpunkter och felanmälan
Tidaholms kommun
menu

Yrkesförare

Yrkesförare - Godtstransport och Yrkesförare - Persontransport.

Buss

Utbildningarna är på gymnasial nivå och förutom att du får ditt körkort när du klarat teori och körprov, får du också betyg i kurserna som ingår i utbildningen. Vi anlitar Centrala Trafikskolan Tidaholm som utbildningsanordnare. Utbildningen är CSN-grundande vilket innebär att du har rätt att söka studiemedel. För att få veta mer om studiemedel kan du gå till CSN:s hemsida som finns under relaterade länkar.

Förkunskapskrav

Behörighetskrav:

  • Fyllda 21 år under utbildningstiden.
  • För buss: Är du under 24 år får du dock en begränsning i hur lång sträcka du får köra. Detta försvinner när du fyller 24 år. 
  • Grundskola eller motsvarande, godkänt betyg i grundläggande svenska som andraspråk om du inte har gått i grundskola i Sverige.
  • Svenskt körkort klass B eller körkort från annat EES-land motsvarande körkort klass B.
  • Körkortstillstånd för klass D, utfärdat av Transportstyrelsen.
  • Goda färdigheter att framföra personbil med manuell växellåda.

Egen kostnad

Om du blir antagen till någon av yrkesförarutbildningarna är det några kostnader du får stå för själv. Bland annat avgift för körkortstillstånd, avgift i samband med teoriprov och körprov hos Trafikverket samt kostnaden för tillverkning av körkort och YKB-kort.

Ansökan

Du hittar ansökningsblanketten under relaterade länkar. Du är också välkommen att hämta dem på KompetensCentrum. Om du är folkbokförd i en annan kommun ska du alltid lämna ansökan till Komvux/Lärcenter i din hemkommun. Detta för att de ska ta ställning till om de köper utbildningen för dig om vi inte har statliga utbildningsplatser.

Stöd i att fylla i

Vill du ha hjälp att fylla i en ansökan, är du välkommen att kontakta KompetensCentrums utbildningssamordnare eller vägledaren i din hemkommun.

Buss

Betygskopior och andra dokument

Betygskopior ska alltid bifogas till ansökan. Till yrkesförarutbildning ska också ett personligt brev bifogas. Frågor och hjälp till det personliga brevet finns under relaterade länkar på denna sida.

Innan utbildningstart måste du ha klart med körkortstillstånd. Läkarintyg tillsammans med ansökan om körkortstillstånd skickas till Transportstyrelsen. Tänk på att vara ute i god tid då det kan ta flera veckor innan de hinner bevilja dig körkorttillstånd från det att du skickat in din ansökan.

Nästa utbildningsstart

Nästa start för våra yrkesförarutbildningar är följande:

CE utbildning, yrkesförare godstransport 30 veckor, heltidsstudier.

  • Nästa utbildningsstart: Augusti 2018
  • Sista ansöningsdag: 15 Maj 2018


D-utbildning, yrkesförare buss 25 veckor

  • Nästa utbildningsstart: Augusti 2018
  • Sista ansöningsdag: 15 Maj 2018

 

Övrigt

Centrala Trafikskolan blev som en av de första trafikskolorna i Sverige certifierade för att de erbjuder klimatsäkrad förarutbildning. Läs mer under relaterade länkar

Ansvarig för sidan:

Senast publicerad: 2018-01-04

Kontakt

Tidaholms kommun
522 83 Tidaholm
Tfn 0502-60 60 00

E-post


Populära sidor

Press
Återvinning