Synpunkter och felanmälan
Tidaholms kommun
menu

Fakta och historia

KompetensCentrum är Tidaholms samlade vuxenutbildning och har funnits sedan 2001.

KompetensCentrum föddes ur sammanslagningen av tidigare Komvux och Kunskapslyftet. Då skapades också förutsättningar för högskolestudier på hemmaplan och uppdragsutbildning för företag och organisationer blev också ett uppdrag för KompetensCentrum.


På KompetensCentrum studerar varje år cirka 400 elever på olika kurser och utbildningar.

Lokaler

Våra lokaler finns idag i samma hus som stadsbiblioteket. Huset är byggt 1897 och har rika anor och gammaldags arkitektur, med högt i tak och kakelugnar i vissa klassrum. Olika rum i huset har under olika perioder använts till vitt skilda saker: I Bolagsboden, där det idag finns en datasal fanns en gång en affär för de som arbetade på Vulcan, den stora tändsticksfabriken. De anställda kunde då " handla på bok" och detta drogs sedan av på deras lön.


Det var Göteborgsarkitekten Hjalmar Cornilsen som ritade huset i den, för tiden, typiska nyrenässansstilen. Byggnaden har rundbågiga fönster är till exempel inspirerade av de italienska 1500-talspalatsen.


En sådan ståtlig byggnad var unikt för en liten ort som Tidaholm när den byggdes i slutet på 1800-talet. Den blev också en mötesplats för många fler än bara stadens innevånare.


Konstnären Alf Munthe var ledare för renoveringen av Stora salen 1928 då den fick sitt nuvarande utseende. Med sin praktfulla konsert och samlingssal, bibliotek, föreläsningsrum med mera är Bibliotekshuset än idag ett aktivt kulturhus.

Ansvarig för sidan:

Senast publicerad: 2017-05-29

Kontakt

Tidaholms kommun
522 83 Tidaholm
Tfn 0502-60 60 00

E-post


Populära sidor

Press
Återvinning